Ugrás a cikkhez
Reklám

Feloldották az összes szökőárriadót a csendes-óceáni térségben helyi idő szerint péntek délutánra a három nagy erejű földrengés után. A vártnál sokkal kisebb hullámokat észleltek a partoknál, és csekély anyagi kár keletkezett - jelentették hírügynökségek.

Az erősségben 7 és 8,1 között földrengések Új-Zéland térségében történtek, és a Csendes-óceáni Szökőárjelző Központ (PTWC) mindegyik után cunamiriadót rendelt el az egész csendes-óceáni térségre. A legerősebb rengés középpontja az Új-Zélandtól nagyjából ezer kilométerre északkeletre található, jórészt lakatlan Kermadec-szigetek térségében volt. Legutóbb 1976-ban történt ilyen erős rengés Új-Zéland környékén.

A szökőárriadók miatt némi káosz és közlekedési dugók alakultak ki Új-Zélandon, mert az emberek járműveikkel tömegesen igyekeztek magas területre menekülni a partoktól. Néhány órával később már visszatérhettek partközeli lakhelyükre.

A kisebb csendes-óceáni szigetországokban - például Vanuatun és Tongán - többen filmezték a keletkezett tengerárt, és feltették a közösségi médiára, de ezek tanúsága szerint a hullámok jóval kisebbek voltak - legfeljebb 30 centiméter magasak -, mint ami a figyelmeztetésekben szerepelt.

Az új-zélandi Christchurch várost 2011-ben rázta meg egy 6,3-es erősségű földrengés, 185 ember halálát okozta, és romba döntötte a belváros nagy részét.

(MTI)

Korábban írtuk: Három nagy erejű földrengés volt Új-Zélandnál: cunamiriadót adtak ki a csendes-óceáni térségre





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából