Ugrás a cikkhez
Reklám

Izrael, Görögország és Ciprus bírálja, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök csapatokat küldene a polgárháború sújtotta Líbiába.

„Törökország döntése veszélyes fenyegetés a térség stabilitására nézve” – írta közös közleményében Benjámin Netanjahu izraeli és Kiriákosz Micotakisz görög kormányfő, valamint Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök csütörtök este Athénban.

A vezetők szerint Ankara lépése az erőszak továbbgyűrűzéséhez vezethet az észak-afrikai országban.

A török parlament csütörtökön elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely felhatalmazza az ankarai kormányt, hogy katonákat vezényeljen Líbiába Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök nemzetközileg elismert kabinetének támogatására. A tripoli székhelyű kormány erőit a Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok csapatai ostromolják. Ezek az erők azt állítják, hogy már tíz kilométerre megközelítették a főváros központját.

A kelet-líbiai, tobruki ellenkormányt támogató Haftar azzal érvel, hogy meg kell tisztítani az országot a terroristáktól és zsoldosoktól, akik Szarrádzs kormánya mögött állnak, ellenfelei szerint azonban a tábornok valódi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése.

(MTI)

Korábban írtuk: Jó zsidó gáz válthatja a csúnya orosz gázt - de sajnos csak részben





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából