Ugrás a cikkhez
Reklám

Szigorú biztonsági intézkedések mellett tartották meg az első buzifelvonulást Szarajevóban – írta a Dnevni Avaz című szarajevói napilap vasárnap. A rendezvényen több mint háromezren vettek részt.

"Bosznia-Hercegovina ezzel az utolsó olyan európai ország, ahol az LMBT-kisebbség (leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek) tagjai az utcára vonultak, hogy kiálljanak jogaikért" – örvendezett a lap.



Progresszív demokraták Szarajevóban (kép: Twitter)

A résztvevők menetét több mint 1100 rendőr biztosította, a rendezvény incidens nélkül zajlott.

Az Oslobodenje napilap helyszínen tartózkodó újságírói arról számoltak be, hogy a hangulat "kiváló" volt. Az emberek szivárványszínű zászlókat lobogtattak, a tömegből hangos dob- és füttyszó hallatszott, a polgárok pedig az erkélyekről és az ablakokból integettek a deviánsoknak.

🎥 Scenes from today’s landmark first Pride parade in Sarajevo, where more than the expected 500 people have already gathered for the event, which officially starts at 12pm local time.#imaizać pic.twitter.com/awXVZbqYLE

— Balkan Insight (@BalkanInsight) 2019. szeptember 8.

 

Well-known Sarajevo-based singer Damir Imamovic plays the Italian anti-fascist Partisan song Bella Ciao during the closing performance at today’s first-ever Pride parade in Bosnia’s capital.#imaizać pic.twitter.com/MSzBqSSj7t

— Balkan Insight (@BalkanInsight) 2019. szeptember 8.

Volt egy kis tekbír, de ennyi

Csak egy kisebb tüntetést is szerveztek a konzervatív iszlám követői az européer provokáció ellen Szarajevó egyik parkjában, ezen több mint százan vettek részt. „Allahu akbar!” felkiáltások is hallatszottak a csoportban.

Branko Culibrk, a buzifelvonulás egyik szervezője beszédében azt mondta: korlátozzák jogaikat, ezért kötelességük fellépni ellene. „Az államnak kötelessége meggátolni az állampolgárok diszkriminációját, így a miénket is” – húzta alá.

Lejla Huremovic, egy másik szervező arról beszélt: tisztában vannak azzal, hogy ez a felvonulás nem fogja azonnal megváltoztatni az emberek felfogását, és sokan lesznek továbbra is olyanok, aki nem mondhatják el, kicsodák. Mindazonáltal úgy vélte: a felvonulás erőt és reményt ad ahhoz, hogy mindez megváltozzon. „Terjedjen a szabadság és szeretet. Ez a mi álmunk. Erőszak nélküli álom” – pengette az álhumanista húrokat.

First ever pride march took place in #Sarajevo today. Despite threats from radical groups, pride march went peacefully.

Congrats to the organisers for the successfull event! #BiH #SarajevoPride #LGBTQI #Equality pic.twitter.com/gYnpq7GHzR

— Tbilisi Pride (@TbilisiPride) 2019. szeptember 8.

 A "büszkeségmenethez" több nyugat-európai ország és az Egyesült Államok nagykövete is csatlakozott, utóbbi nyíltan vállalja homoszexualitását, és támogatásáról biztosította a rendezvényt. „A büszkeségmenet célja, hogy egyforma jogokat biztosítsunk minden ember számára” – hazudta Eric G. Nelson, majd hozzátette: "partnerével" értékelik azt a tiszteletet és fogadtatást, amelyben Bosznia-Hercegovinában részük van.

A balkáni ország lakosságának többsége konzervatív értékeket követ. Az "LMBT-közösség" tagjai széles körű zaklatásokra és támadásokra panaszkodnak, az elkövetőket pedig ritkán büntetik meg - állítja összefoglalója végén az MTI.

Kapcsolódó:

- Saját szavaikkal: a "queerelmélet" és a zsidókérdés - Csonthegyi Szilárd újabb tanulmánya

- Magyar püspökök a homoszexuális propaganda ellen

- A Sziget bejáratánál szórólapozott és a kormányt bírálta a kólás buzipropaganda miatt a Mi Hazánk

- Vasárnapi séta szivárványos kólával

- Dúró Dóra szerint a férfi és a nő kapcsolata normális - Sermer Ádám szerint a kutyapórázon vezetés is

- A sterilitás kultusza - egy látlelet a hanyatlásról (18+)

- Tort ül a fertő: adalékok a hanyatlás parádéjához

- A ferde hajlam térnyerése (II. rész) - Perverz propagandisták és a médiatúlsúly





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából