Ugrás a cikkhez
Reklám

Közel két hete Krakkó érseke, Marek Jędraszewski szentbeszédében elítélte a szivárványos prájdos mozgalmat. Kemény szavaiért hevesen támadták az újpogány ideológia hívei. A lengyel katolikus püspöki kar elnöke kiállt a támadott érsek mellett, majd Prága bíboros-érseke ítélte el az LMBTQ-mozgalmat, s arra kérte szlovák és magyar püspöktársait, támogassák a krakkói érseket. Tegnap a magyar katolikus püspöki konferencia elnöke, Veres András megírta támogató levelét.Marek Jędraszewski (forrás: Gazeta Wyborcza)

A krakkói érsek augusztus elején szentbeszédében ezt mondta:

A vörös pestis már nem szorongatja a hazánkat. Ami nem jelenti azt, hogy ne lenne itt egy újabb, ami uralni akarja a lelkünket, a szívünket, és az elménket. Ez nem marxista és nem bolsevik, de ugyanabból a lelkületből született: neo-marxista. Nem vörös, hanem szivárványos.

A krakkói érsek szavait nagy felzúdulás fogadta szélsőséges körökben. Válaszul előbb a lengyel püspöki kar elnöke, majd néhány nappal később Dominik Duka bíboros, Prága érseke állt ki a támadott főpap mellett. Duka bíboros többek között úgy fogalmazott, „riasztónak tartom, hogy az utóbbi időben az LMBT-ideológia témái ateista és sátánista célkitűzésekkel bővültek”, s arra kérte szlovák és magyar kollégáit, adjanak ki a lengyel főpapot támogató nyilatkozatot.

A katolikus egyház álláspontja a homoszexualitással kapcsolatban közismert, az Egyház tanítása kétezer éve nem változott. A homoszexuális cselekedetek, tanítja az Egyház, belső természetük szerint rendetlenek, ellentétesek a természetes törvénnyel. „Nincs olyan eset, amikor jóváhagyhatók lennének” – olvassuk a katolikus egyház katekizmusában. Minden ellenkező híreszteléssel ellentétben Ferenc pápa is többször elítélte a gender-elméletet, a házasság intézménye elleni támadást, s a szivárványos propagandát agyunk-szívünk elleni gyarmatosítási kísérletnek nevezte. Ez ma az új totalitarizmus, a bolsevizmus új kiadásban. Neve: LMBTQ. Csak annyi változott, hogy az új bolsevizmus hívei nem vörös, hanem szivárványos lobogó alatt vonulnak.

Tegnap, augusztus 13-án, a magyar katolikus püspöki konferencia elnöke levélben biztosította támogatásáról a krakkói érseket. A levél megjelent a lengyel katolikus püspöki kar hivatalos honlapján, s néhány külföldi katolikus portál is közölte. Jelen sorok írásakor a hazai katolikus hírportál, a Magyar Kurir még nem publikálta a levelet, egyedül a katolikusvalasz.blog.hu honlapon olvasható, innen idézzük:

Excellenciás úr,

Tudjuk a történelmünkből, hogy a hitünk tanításaiban való állhatatosság újból és újból haragra indított másokat. Ennek ellenére meglepődve figyeltük a legutóbbi igazságtalan támadásokat, amiért önök csupán kifejezték a katolikus egyház tanítását korunk egy jelenségével szemben. Megdöbbentő látni, hogy akik a meggyőződéseik elfogadását követelik, ezzel egyidőben megtagadják önöktől és a más véleményen lévőktől a megszólalás jogát egy adott kérdésben.

Mivel ezek a támadások példátlanok, ezzel a levéllel szeretnénk kifejezni a szolidaritásunkat és testvéri támogatásunkat.

Testvéri egységben,

+ Veres András

Győr püspöke,
A Magyar Püspöki Konferencia elnöke
Budapest, 2019. augusztus 13.

Eleddig a hazai püspökök hallgattak a szivárványos rombolásról. Most megtört a jég, Veres András püspök úr a hazai katolikus főpapok nevében állt ki a lengyel érsek és támadott beszéde mellett. Köszönet érte.

B.

Frissítés: a lengyel püspöki konferencia elnökének nyilatkozata buzipropaganda-ügyben

A Magyar Kurír közzétette Stanisław Gadecki érsek, Lengyelország Püspöki Konferenciájának elnöke nyilatkozatának magyar fordítását:

A nyári szabadságolás időszakának ellenére, amelynek a pihenés és az Isten alkotta természeti szépségekre való rácsodálkozás idejének kellene lennie, vita támadt Lengyelországban az LMBT-ideológiáról. Ez a helyzet valószínűleg a LMBT közösség offenzív megnyilvánulásaihoz és az országunkban szervezett melegjogokat támogató demonstrációk számának látható növekedéséhez, valamint az LMBT-ideológiának az iskolai szexuális nevelésben való megjelenéséhez kapcsolódik, amelyet az egyes helyi (önkormányzati) döntéshozó hatóságok a nyári szünet után terveznek bevezetni a tanrendben.

Az úgynevezett szexuális kisebbségekhez tartozó személyek a fivéreink és nővéreink, akikért Krisztus életét adta és akiknek a megváltását ugyanúgy akarja. Ezen személyek tisztelete ugyanakkor önmagában nem vezethet olyan ideológiával való egyetértéshez, amely megváltoztatja a társadalmi szokásokat és az emberek közötti kapcsolatokat. „A szokásoknak és az erkölcsöknek ez a forradalma – hangsúlyozza Ferenc pápa – gyakran lobogtatta a »szabadság zászlaját«, valójában spirituális és anyagi pusztítást végzett megszámlálhatatlanul sok ember számára, különös tekintettel a legsebezhetőbbekre.” (Ferenc pápa beszéde a Hittani Kongregáció nemzetközi konferenciáján, Vatikán, 2014. november 17.)

Ezúton arra szólítom fel a helyi önkormányzatokat, hogy ne hozzanak olyan döntéseket – a diszkrimináció megakadályozásának álcája alatt –, melyek alapja olyan ideológia, amely tagadja és összemossa a nemek közötti különbségeket, valamint a férfi és női szerepeket. Hasonló módon arra szólítom fel a parlamenti képviselőket, hogy álljanak ellen az LMBT közösség hosszú távú terveinek, amelyek a lengyel törvények megváltoztatásához vezetnének, és az azonos neműek úgynevezett házasságának és számukra a gyermekek örökbefogadásának engedélyezését célozzák.

A kritikák hulláma, mely a Krakkói Főegyházmegyét, az érseket és a professzorokat érte az LMBT-ideológiával szembeni ellenvéleményük megfogalmazása miatt, arról a totalitárius ideológiáról tanúskodik, mely gyökeret vert bizonyos médiumokban, ami abban nyilvánul meg, hogy kirekesztik a másként gondolkodókat. Ezért felhívással fordulok minden jó szándékú emberhez, hogy biztosítsa a diszkriminációmentes közbeszédet, ne csak a már említett ideológia támogatói számára, hanem az ellenvéleményt megfogalmazók számára is, a véleménynyilvánítás egyenlő esélyét szem előtt tartva.

Stanisław Gadecki
Poznań érseke,
Lengyelország Püspöki Konferenciájának elnöke

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából