Ugrás a cikkhez
Reklám

Nyolc újabb országba nevezett ki diplomáciai képviselőket az ellenzéki többségű venezuelai parlament – tudatta kedden a törvényhozás a Twitter mikroblogon. Ezzel az ellenzéki törvényhozásnak már huszonegy diplomáciai képviselője van.

A tájékoztatás szerint a magát Venezuela ideiglenes elnökének kinyilvánító Juan Guaidó mögött álló parlament Ausztráliába, Andorrába, Nagy-Britanniába, Belgiumba, a Dominikai Köztársaságba, Hollandiába, Luxemburgba és Romániába nevezett ki diplomáciai képviselőket.

Korábban Guaidó javaslatára a törvényhozás több diplomatát is kinevezett amerikai országokba, illetve jóváhagyta a 14 amerikai országot tömörítő Limai Csoportba delegált képviselő személyét.

A parlament először az Egyesült Államokba nevezett ki diplomáciai képviselőt Carlos Vecchio személyében, aki 2014-ben menekült el Venezuelából az akkori tavaszi diáktüntetésekkel összefüggésben.

A világ kormányai megosztottak Guaidó elismerésében: míg Oroszország mellett Kína és például Törökország is Madurót támogatja, addig az Egyesült Államokkal az élen mintegy ötven állam, köztük számos európai ország is elismerte az ellenzéki politikust ideiglenes venezuelai elnöknek.

A politikai belharc egyik színtere a nemzetközi segélyek küldése és bejuttatása a súlyos élelmiszer- és gyógyszerhiánnyal küzdő dél-amerikai országba. Guaidó az Egyesült Államok által tett szert segélyszállítmányokra, amelyek a venezuelai-kolumbiai határon vesztegelnek, mivel a Maduróhoz hűséges hadsereg barikádot emelt a Venezuelába vezető határátkelőn. Guaidó február 23-án tervezi bevitetni a segélyeket Venezuelába szárazföldi és tengeri útvonalakon.

Maduro hétfőn rálicitált az amerikai segélyekre, és egyebek mellett közölte: háromszáz tonna humanitárius gyógyszersegély érkezik Venezuelába február 20-án, a segély különböző államoktól, így Oroszországtól, Kínától és Törökországtól, valamint az ENSZ-től származik.

Hozzátette azt is, hogy a múlt héten 933 tonna gyógyszer jutott be Venezuelába. A hatvan konténert kitevő külföldi támogatás jelentős része Kínából, illetve Kubából érkezett a latin-amerikai országba.

A venezuelai hatóságok lezárták az ország tengeri határát a Holland Antillákkal, megakadályozva a hajók vagy repülők érkezését Venezuelába Aruba, Bonaire és Curacao szigetekről. A venezuelai ellenzék korábban azt közölte, hogy Curacaóról tervezik a segélyeket bevinni az országba.

Eközben Vladimir Padrino védelmi miniszter kijelentette: a hadsereg katonái továbbra is az ország határain állomásoznak, hogy megakadályozzák a területsértést. Maduro egy amerikai katonai beavatkozás előkészítésére szánt cselnek minősítette az Egyesült Államok segélyeit.

Padrino az amerikai támogatást élvező ellenzékre utalva leszögezte: az ellenzéknek a katonák „holttestein” kell áthaladni ahhoz, hogy „bábkormányt” hozzanak létre.

Guaidó ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy az általa elnökölt törvényhozás hozza a döntéseket, nem egy külföldi hatalom.

Sebastian Pinera chilei elnök pedig közölte: több latin-amerikai ország vezetője a venezuelai-kolumbiai határra utazik pénteken, egy nappal az „ellenzéki segély” tervezett szállítása előtt, hogy így demonstrálják Latin-Amerika támogatását a venezuelai válság békés és gyors rendezéséhez. Bolívia, Nicaragua és Kuba a Maduro-kormányt támogatják.

Pénteken jótékonysági koncertet tartanak Cucuta kolumbiai határvárosban Richard Branson brit milliárdos támogatásával. A cél 100 millió dollár adomány összegyűjtése a Venezuelának szánt segélyekre.

A Maduro-kormány két „ellenkoncertet” jelentett be a határ venezuelai oldalán.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából