Ugrás a cikkhez
Reklám

Különleges kapcsolatot szeretne kiépíteni a kormány Magyarország és Vietnam között - mondta Orbán Viktor kormányfő hétfőn Hanoiban, a Nguyen Xuan Phuc vietnami miniszterelnökkel folytatott tárgyalását követő közös sajtótájékoztatón.



Katonai tiszteletadással fogadták Hanoiban (Fotó: Szecsődi Balázs)

Orbán Viktor kifejtette: Magyarország azért választotta Vietnamot térségi stratégiai partnerének, mert hosszú ideje jó a diplomáciai együttműködés a két ország között, továbbá mert mintegy háromezer olyan vietnami állampolgár van, aki az iskolai képzettségét Magyarországon szerezte, Magyarországon pedig él egy becsületes és szorgalmas családokból álló többezres vietnami kolónia. Azt is kiemelte, hogy stratégiai elemzők szerint a következő harminc évben Vietnam lesz a világ egyik leggyorsabban fejlődő országa.



Orbán Nguyen Xuan Phuc vietnami miniszterelnökkel - A tárgyalásokat a tömeggyilkos kommunista vezér, Ho Si Minh "felügyeli" (Fotó: Szecsődi Balázs)

A miniszterelnök négy olyan területet is megjelölt, ahol Magyarország jól tudna segíteni a kommunista Vietnamnak: ilyen az egészségügyi ipar, a vízgazdálkodás és vízipar, az informatika, valamint a mezőgazdaság, különös tekintettel az élelmiszer-biztonságra.

Frissítés: Olyan jól megy már itthon, hogy mi nyújtunk segélyt a kommunista Vietnamnak

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy újabb, átfogó kötött segélyhitelprogramról írt alá keretmegállapodást.



A megbeszélésen részt vett Őry Csaba vietnami magyar nagykövet (b), Fazekas Sándor (b2), Szijjártó Péter (b3), Varga Mihály (b5), Seszták Miklós (b6), Nagy János (b7), Szita Károly (b8) és Bus Szilveszter is (Fotó: Szecsődi)

Ezzel kapcsolatban a miniszter magyar újságíróknak elmondta: Magyarország és Vietnam között már lebonyolítottak két sikeres kötött segélyhitelprogramot, ezek egy víztisztítómű és egy tartományi népesség-nyilvántartási rendszer kivitelezését foglalták magukban.



Megegyeztek, mehet a segély

Erre alapozva indult meg egy egészségügyi témájú kötött segélyhitelprogram, amelynek keretében Can Tho városában 60 millió euróból 500 ágyas onkológiai kórházat épít Magyarország – ismertette, hozzátéve, hogy hétfőn az Eximbank aláírta az erről szóló finanszírozási szerződést. (Azt már nem tette hozzá, hogy ez még Bajnaiék agyréme volt, de ezek szerint ők is támogatják - a szerk.)

A miniszter közölte: a vietnami gazdaság bővülését, igényeit, valamint a nemzetközi szinten is versenyképes magyar iparágakat látva most az a döntés született, hogy egy minden eddiginél nagyobb és átfogóbb kötött segélyhitelprogramot indít Magyarország, immár 440 millió euró értékben.



Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) pénzügyi tárcaközi együttműködési megállapodást ír alá Dang Huy Dong tervezési és beruházási miniszterhelyettessel

Ebben eddig 11 vietnami projekt megvalósításáról állapodtak meg, köztük öt vízgazdálkodási – egy víztisztítómű, egy vízerőmű, valamint városi csatorna- és vízhálózatok modernizálása, illetve építése – és négy egészségügyi projektről, utóbbi három általános és egy szülészeti-nőgyógyászati kórház építését foglalja magában. A fennmaradó két beruházás közül az egyik egy radioaktív sugárzást mérő rendszer kiépítése, a másik pedig az elektronikus személyi igazolványok bevezetésére vonatkozó projekt – részletezte.



Megbeszélés Nguyen Thi Kim Ngan házelnök asszonnyal - a háttértben a vörös tömeggyilkos mosolygó szobrával (Fotó: Szecsődi Balázs)

Mindez jelentős piaci lehetőségekhez juttat magyar vállalatokat – állította Szijjártó Péter.

(MTI nyomán)

Kapcsolódó: Végre felvettük a diplomáciai kapcsolatot Palauval, de jöhetnek az Arab Emírségek sofőrjei és Ecuador ösztöndíjasai is





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából