Ugrás a cikkhez
Reklám

Moszkva Ukrajna-politikája ellen tiltakozók hétfőn elkezdték befalazni az orosz Szberbank kijevi leányfiókjának bejáratát, mondván, hogy a ha ukrán államvezetés nem képes bezáratni a pénzintézetet, akkor azt polgárjogi aktivisták teszik meg.

Helyszíni jelentések szerint néhány tucatnyi tüntető gyűlt össze hétfőn a Kijev belvárosában lévő bank épülete előtt. Betontéglákat hoztak magukkal, amelyekből elkezdtek falat húzni az épület bejárata előtt. A pénzintézetben dolgozók az ablakokon kényszerültek kimenekülni.

Video of #protest outside @sberbank branch in #Kiev, #Ukraine today:

pic.twitter.com/jhgYAMmoTi

— Alex Kokcharov (@AlexKokcharov) 2017. március 13.

A tiltakozók java része az Azov nevű, zsidó pénzen fenntartott, soviniszta félkatonai alakulat civil szervezetének tagjai, de vannak köztük az (ál)Jobboldali Szektorhoz (PSZ) tartozók, sőt parlamenti képviselők is.

Az akció résztvevői azért döntöttek a banképület befalazása mellett, mert az orosz tulajdonban lévő pénzintézet a múlt héten bejelentette, hogy elfogadja az önkényesen kikiáltott két kelet-ukrajnai szakadár népköztársaság által kiállított igazolványokat is. A tiltakozók szerint a lépéssel a bank a Donyec-medencei szakadár területeket támogatja.












Arszen Avakov ukrán belügyminiszter heves bírálattal illette az orosz bank ukrajnai leányvállalatának döntését, és felszólította az ukrán jegybankot, hogy hozzon szankciókat a pénzintézettel szemben. Követelte az orosz Szberbank ukrajnai tevékenységének beszüntetését, erről azonban mostanáig döntés nem született.

Március elejei hírek szerint a Szberbank - a jegybank többségi tulajdonában lévő legnagyobb orosz pénzintézet - rekordmagas, 541,9 milliárd rubeles (1 rubel=5,02 forint) profitot ért el tavaly, ami 143,1 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál.

(MTI nyomán)

Kapcsolódó: Zsidó oligarcha által pénzelt ukrán fegyveres alakulat keresztre feszített és elégetett egy felkelőt - az Azov tagad (16+)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából