Ugrás a cikkhez
Reklám

– Több vagy kevesebb marokkóit akartok az országban?
– Kevesebbet, kevesebbet!
– Mi meg tudjuk oldani.

Geert Wildersnek, a holland bevándorlásellenes Szabadságpárt vezetőjének ezért a 2014-es rendezvényen elhangzott, támogatóival lefolytatott párbeszédért kell(ene) bíróság elé állnia. Az ügyészség álláspontja szerint ugyanis a politikus ezzel "kimerítette a faji diszkrimináció és gyűlöletbeszéd fogalmát". Tettéért ötezer eurós – nagyjából másfél millió forintos – büntetést látnának indokoltnak, amivel még jól is járna, hiszen hasonló "bűncselekményért" akár kétéves börtönbüntetés, és 20 500 eurós pénzbüntetés is járhat.




Csakhogy Wilders egyáltalán nem érzi magát bűnösnek. Sőt, egy múlt pénteki cikkében kijelentette, hogy politikai indíttatású támadás áldozata, ezért a bíróságon sem hajlandó megjelenni.

"Hollandok milliói vannak torkig azzal a zülléssel és terrorral, amit ez a rengeteg marokkói okoz. Ha erről beszélni bűn, akkor Hollandia többé nem szabad ország, hanem egy diktatúra" – írta önmaga védelmében.

Twitter-bejegyzésben is megismételte:

"Hollandiának komoly problémája van a marokkóiakkal. Aki hallgat erről, az gyáva. A hollandok 43 százaléka kevesebb marokkóit akar. És ezen semmilyen ítélet nem változtat" – summázta véleményét a politikus.

NL has huge problem with Moroccans.
To be silent about it is cowardly.
43% of Dutch want fewer Moroccans.

No verdict will change that.

— Geert Wilders (@geertwilderspvv) 2016. október 31.

A nagy csinnadrattával járó ügy mindenesetre akár jó ingyenreklámként is felfogható Wildersnek. Hollandiában jövő év márciusában rendeznek választásokat, és a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint jelenleg a Szabadságpárt vezet. Igaz, senki nem akar koalícióra lépni velük.

A holland politikus 2011-ben már állt bíróság előtt, mert azt megelőzően egyebek közt a Koránt Hitler Mein Kampfjához hasonlította, mondván, mindkettőt be kell tiltani, továbbá azt javasolta, hogy a muzulmán bűnözőket fosszák meg holland állampolgárságuktól, és utasítsák ki őket az országból. Akkor a vádak alól végül felmentették, mert a bíróság szerint kijelentéseivel egy vallást támadott, nem pedig egy népcsoportot.

(MNO nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából