Ugrás a cikkhez
Reklám

Az Iszlám Állam terrorszervezetnek már 18 országban vannak működőképes sejtjei - derült ki egy kiszivárogtatott dokumentumból, melyet a Fehér Ház kapott a Nemzeti Terrorellenes Központtól. A térképpel ellátott "2016 augusztus" mappában 3 kategóriára bontják azokat az országokat, ahol felütötte a fejét a terrorizmus.

Terrormappát szivárogtatott ki az NBC amerikai hírügynökség, melyet állítólag a Fehér Házból szereztek. A tájékoztató dokumentumokhoz csatolt térképen szereplő adatokból kiderül, hogy a terroristák intenzitása megháromszorozódott.

A korábbi, 2014-es dokumentumokban még csak 7 “aktív országról” írtak, de az “2016 Augusztus” nevű mappában szereplő adatok rohamos terjeszkedésről számolnak be – írja az Independent.



A sötétebb a szervezettebb terrort jelöli - a néhai Európa országai most még gyanúsan világosak (Fotó: NBC / National Counterterrorism Center)
Három kategória létezik a terrorkeltetők között: központi, szervezett és törekvő

Az iratokban külön kategóriákba sorolják a terrorállamokat. Szíriát és Irakot a két gócpontként, központi országokként tüntetik fel.

Ezen kívül vannak még olyan országok, ahol hivatalosan, szervezetten működnek a terrorsejtek. Ide tartozik Algéria, Nigéria, Líbia, a Sínai-félsziget, Szaúd-Arábia, Jemen, Afganisztán, Pakisztán és Oroszország kaukázusi részei.

A térképen törekvő ágakat is jelölnek: Mali, Egyiptom, Szomália, Banglades, Indonézia és a Fülöp-szigetek.

A terrorizmus elterjedése szempontjából szinte mindegy, hogy melyik állam milyen mértékben terrorista, hiszen az Iszlám Állam minden felkelőcsoport csatlakozását örömmel várja, sőt, európai támadásaikhoz főként magányos farkasok jelentkezését kérik.

(Híradó nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából