Ugrás a cikkhez
Reklám

A magánnyugdíjpénztárak (OFE) egyetlen állami alapba szervezését szorgalmazza Jerzy Zyzinski, a lengyel jegybank monetáris tanácsának tagja, mivel szerinte ezzel a megoldással a megtakarítások "valós gazdasági értéket" képviselnének.

A részvénybefektetésekre összpontosító nyugdíjalapok túl nagy kockázatnak teszik ki a nyugdíjra takarékoskodók befektetéseit - mutatott rá Jerzy Zyzinski, hangsúlyozva, hogy az OFE-alapok feladata ezzel szemben éppen annak garantálása lenne, hogy a megtakarítások ne vesszenek el.

"A nyugdíjpénztárak egyetlen állami irányítású alapba integrálása fokozná a befektetések biztonságát" - mondta a monetáris tanács tagja, utalva a pénztáraknak bizonyos közelebbről meg nem nevezett "manipulációk" miatt a piaci árfolyamindexektől elmaradó hozamteljesítményéről elterjed híresztelésekre.

Egy "nyugdíjbank" sokkal hatékonyabban tudná kezelni a nyugdíjcélú megtakarításokat a pénztáraknak a társadalombiztosításnál (ZUS) vezetett virtuális egyéni hozzájárulási számláinál. A ZUS-nál tőkemegtakarításként vezetett számla nem egyéb, mint fikció - mondta Zyzinski, hozzátéve, hogy ezt a fikciót viszont egy "nyugdíjbank" valós pénzügyi eszközzé tudná konvertálni. "A nyugdíj-megtakarítások ezáltal valós gazdasági erőt képviselhetnének" - fogalmazott.

Lengyelország 1999-ben tért át a felosztó-kirovó nyugdíjrendszerről a kétpilléres nyugdíjrendszerre, magánnyugdíjpénztárakba (OFE) irányítva át a fiatalabb munkavállalók társadalombiztosítási befizetéseinek egy részét. A rendszert később részben felszámolták és a társadalombiztosításhoz utalták vissza a magánnyugdíjpénztárak állampapír-befektetéseit.

A jelenleg önkéntes alapon működő OFE-rendszer kizárólag részvénybefektetésekkel gazdálkodik.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából