Ugrás a cikkhez
Reklám

Kötél általi halálra ítélt egy kairói bíróság öt embert, akiket bűnösnek talált abban, hogy 11 rendőrt és két civilt meggyilkoltak a Mohamed Murszi iszlamista elnök 2013. július 3-i megbuktatását követő zavargásokban.

Az ügyészség azzal vádolta az érintetteket, hogy részt vettek a Kairótól nyugatra fekvő Kerdásza település egyik rendőrőrsének lerohanásában, amelynek során 11 rendőr és két történetesen a helyszínen tartózkodó helybeli is életét vesztette. A randalírozók megcsonkították a tisztek holttestét. Az elítéltek a vádirat szerint további tíz rendőr ellen emberölési kísérletet követtek el.

A sajtóban "kerdászai vérengzés" címszó alatt emlegetett események egy napon történtek két kairói tömeges tiltakozó akció rendőri feloszlatásával. A hadsereg által elmozdított iszlamista elnök hívei által tartott, közel hathetes tüntetéseknek 2013. augusztus 14-én vetettek véget a biztonsági erők. Az egyiptomi modern történelem legvéresebb napján körülbelül ezer ember vesztette életét.

Az üggyel kapcsolatban februárban 183 embert ítéltek halálra, harmincnégyüket távollétükben. A most halálbüntetéssel sújtottak ez utóbbiak között voltak, perüket azután indították újra, hogy elfogták őket.

Kerdászában összesen három hasonló eset történt, áprilisban 22 emberre szabtak ki halálbüntetést egy rendőrőrs megtámadásáért és egy rendőr meggyilkolásáért. Mindkét vizsgálatot a tömeges halálos ítéleteiről elhíresült bíró, Mohamed Nági Seháta vezette.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából