Ugrás a cikkhez
Reklám

Nem egyezett bele a váradi önkormányzat egy újabb magyar tannyelvű oktatási intézmény létrehozásába. A Zsigmond király nevét viselő iskola több magyar tagozatnak egy jogi személyiséggé való szervezése által jött volna létre.

A váradi önkormányzat döntéséről egy, Ilie Bolojan nagyváradi polgármester és Eduard Florea, a polgármesteri hivatal gazdasági igazgatója által aláírt átiratban értesítették a Bihar megyei RMDSZ-szervezetet – számolt be az ebihoreanul.ro, mely szerint november 6-án juttatták el az érintettekhez a döntést.



A nyáron azért tiltakoztak a magyar diákok - többek között a "Mi iskolánk nem számít?" feliratú táblákkal - az önkormányzati ülésen, mert csak a román iskolák felújítására költöttek pénzt a diszkriminációt messzire kerülő országrablók (fotó: bihon.ro)
A Zsigmond király vagy Luxemburgi Zsigmond Általános Iskola létrehozását szeptemberben kérelmezte az RMDSZ, a történelmi egyházak és a Romániai Magyar Pedagógusok szövetségének támogatásával. Mivel a Sebes-Körös bal partján nincs egyetlen önálló jogi személyiségű magyar tannyelvű iskola sem, azt kérték, hogy a Dimitrie Cantemir, Nicolae Bălcescu, Lucreţia Suciu és Ioan Slavici nevét viselő iskolák magyar tagozatait vonják össze közös jogi személyiséggé, az osztályoknak ténylegesen nem kellett volna új épületbe költözniük.

Az erdon.ro portál beszámolója szerint ez év elején is kérték az átszervezést, akkor azonban azt a választ kapták, hogy nem időszerű a kérdés, arra térjenek vissza az új iskolahálózat előkészítésekor, ezért augusztus 16-án újabb beadvánnyal fordultak az önkormányzathoz, szeptemberben pedig pontosították azt, és eljuttatták az önkormányzat mellett a tanfelügyelőségnek is.

Úgy döntöttek bocskorosék, senki sem akarja az iskolát

A portál az átiratra hivatkozva azt közli, hogy miután az önkormányzat konzultált a négy iskola igazgatótanácsával, mind a négyen nemleges választ adtak az átszervezésre. Az igazgatótanácsok eszerint többek között a szegregáció és a diszkrimináció elkerülésére hivatkoznak, de az is szerepel az elutasítás indokai között, hogy a négy tanintézetben csökkenne a diákok száma, és az átszervezés érintené mind a magyar, mind a román tagozaton tanító pedagógusok óraszámát is.

A dokumentumban az is szerepel, hogy a magyar etnikumú családból származó diákok könnyebben elsajátítják a román nyelvet egy kétnyelvű oktatási közegben. Elutasították emellett az RMDSZ-nek azt a kérését, is, hogy a Iosif Vulcan Pedagógiai Kollégium magyar nyelvű osztálya az Ady Endre Líceum keretében működjön tovább, arra hivatkozva, hogy sem az iskola oktatói, sem a diákok szülei nem akarják a változást.

(Maszol)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából