Ugrás a cikkhez
Reklám

Etnikai zaklatásért bírságolta meg a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) a határrendőrség egyik főfelügyelőjét, aki nemzetisége miatt sértegette és fenyegette egy magyar beosztottját - közölte az MTI-vel szerdán Asztalos Csaba, a CNCD elnöke.

Sand Aurel, a marosvásárhelyi repülőtér határrendőrségének vezetője ellen a Maros megyei "Lege si onoare" rendőrszakszervezet emelt panaszt a diszkriminációellenes hatóságnál. A szakszervezet szerint a főfelügyelő mások jelenlétében rendszeresen "magyarnak", "székelynek" és "bozgornak" szólította egyik beosztottját, Somodi Zoltánt, és állítólag többször hallották, amint azt mondta neki: "hé, te magyar, tönkreteszlek". A hazátlan jelentésű "bozgor" kifejezés a magyarokra használt leggorombább román szitokszó.

Asztalos Csaba rámutatott, pozitív gesztusnak tartja, hogy a szakszervezet megvédte a magyarságáért meghurcolt beosztottat olyan körülmények között, amikor a romániai fegyveres testületeknél lakossági számarányuknál jóval kisebb arányban találni valamely kisebbséghez tartozó személyeket, és munkahelyi konfliktusoknál a többi alkalmazott többnyire fél tanúvallomást tenni a főnök ellen.

A CNCD megállapította, hogy a főfelügyelő nemzetisége miatt fenyegette és méltóságában megalázta beosztottját, ami etnikai diszkriminációnak minősül és ezért... mindössze ezer lejes (körülbelül 67 ezer forintnyi) bírságot szabott ki rá.

(MTI nyomán)



Friss hírek az elmúlt 24 órából