Ugrás a cikkhez
Reklám

A délután leadott szavazólapok összeszámlálása után a szervezők bejelentették, hogy több mint 19 500-an szavaztak, ami a magyarországi átlagos hatvan százalékos választási részvétellel számolva a szervezők szerint azt jelenti, hogy 35 ezren vettek részt a tüntetésen.





A számok ismertetése után a szervezők közölték: "most Schmitt Pál szól hozzátok", és bejátszott az államfő egyik beszédéből egy részletet. Ezt hatalmas fújolás és dudálás követte. A tüntetők felszólították Schmitt Pált, hogy jövő április elsejére, a bolondok napjára írjon ki új választást, és addig oszlassa fel a parlamentet és a kormányt. Ezután a tüntetők elénekelték a Szózatot. Ezt követően a szervezők közölték, a szakszervezeti mozgalom történetében egyedülálló volt a mai nap, "a bohócforradalmat ezennel bezárom" - mondta egyikük, majd hozzátette, hazafelé is mindenki vigyen magával még egy bohócot. A tüntetők ezek után lassan elindultak a térről.

Korábban írtuk: Felért a tüntetők fáklyás menete a Sándor-palota elé. Cirkuszi bohócszámokból ismerős induló taktusai zendültek fel a hangszórókból, közben megtelt a Sándor-palota előtti Szent György tér, a hangszórókból egy régi örökzöld sláger, Hofi Géza Kiöregedett vadászkutya című dala szól. A tüntetők folyamatosan sípolnak, dudálnak, miközben egy kisrepülő köröz a Várhegy fölött.







Korábban írtuk: Bohócsipkás és álarcos katonák, tűzoltók és rendőrök tüntetnek az Alkotmány utcában, ahova déltől "bohócforradalmat" hirdetett két szakszervezeti vezető. Elkezdődött a szavazás, és megjelentek a hordószónokok, miközben a mozgóárus az utolsó bohócorrot is eladta. Csütörtökön délután négy szakszervezeti szövetség is utcára vonult, autós figyelemfelhívó demonstrációt tartanak tizenöt megyeszékhelyen, négy megyeközpontban pedig tüntetések vannak.




Kónya Péter, a bohócforradalom egyik szervezője azt mondta, hogy fejet hajt a megjelentek előtt, sose gondolta, hogy egyszer bohócruhában kell megjelennie. A híresztelésekkel ellentétben nem politikai rendezvény a mai, ennek megerősítésére egy nagy "Nem!" kiáltásra szólították fel a jelenlévőket, akik ennek eleget tettek. Kónya szerint egyre többen értették meg Magyarországon, hogy a demokrácia védelemre szorul, és azt "akár életünk árán is megvédjük".

Azt is mondta, hogy a kétharmaddal élni lehet, de visszaélni nem. Bírálta a kormány intézkedéseit, azt mondta, hogy a mai események megmutatták, hogy "ez így nem mehet tovább", és hogy amit ma elindítottak, az ősszel folytatódik majd. Kónya Péter azt mondta, hogy mivel sokan jelezték, hogy behívták őket szolgálatra a tüntetés idejére, az ombudsmanhoz fordulni, hogy vizsgálja ki ezeket az eseteket.

A rendezvény másik szervezője, Árok Kornél beszédét így kezdte: "ma forradalom van, igazi bohócforradalom!" Árok azt mondta, hogy a parlamenti kétharmad nem az ország kétharmada. "Nem kell új alkotmány, mi erre nem adtunk felhatalmazást" - kritizálta a kormányt. Árok Kornél szerint a kormány diktatórikus átalakítást célzó intézkedései miatt "kirekesztenek minket az EU-ból". Azt is mondta, hogy ha visszamenőleges hatállyal léptethetnek életbe törvényt, akkor "nekünk is jogunk van visszavonni a szavazatunkat".

A szakszervezeti vezető a kormányt a rendszerváltozás előtti időszakhoz hasonlította, majd azt mondta: "elég volt, ebből többet nem kérünk". Árok Kornél azzal zárta szavait, hogy van már manapság mindenféle új himnusz is, de "mi csak énekeljük el a régit". Ezután a tüntetők elénekelték a Himnuszt, és elindult a fáklyás menet, ahogy a tüntetők nevezték, a "Sándor-palikához", vagyis Schmitt Pál államfő rezidenciájára.

















szólj hozzá: Reakció az Orbán-beszédre

szólj hozzá: "Görbe tükröt akarunk mutatni"

szólj hozzá: Az ember, mint birka

szólj hozzá: Bohócforradalom: szavazás

szólj hozzá: Bohócügyi államtitkárra várva

(Kép, szöveg és videó: Origó)



Friss hírek az elmúlt 24 órából