Ugrás a cikkhez
Reklám

A korábban kiszivárgott piaci értesülésekkel összhangban mától 25%-kal, tonnánként 17 euróra ugrott az orosz kőolaj ukrajnai tranzitdíja a Barátság kőolajvezetéken – közölte az orosz olajmonopólium Transznyeft az oldalán. Az Interfax tudósítása emlékeztet rá, hogy mindez a januártól bekövetkezett szintén durva, 18,3%-os tranzitdíj-emelést követte, amikortól tonnánként 13,6 euróra ugrott a díj.




Mindez azért fontos fejlemény Magyarország, illetve konkrétan a Mol számára, mert így az orosz olaj magyar határig való eljuttatásának díja jócskán és ismételten drágult, tehát a beszerzés költsége ugrott, ami a magyarországi üzemanyag-értékesítés árazására is kihat. Az áprilisi moszkvai megállapodás alapján az orosz Transznyeft azt vállalta, hogy az olaj eljuttatása a magyar határig továbbra is az ő felelőssége, de a tranzitdíj kifizetését a Mol átvállalta tőlük. Így tehát elvileg már a magyar cég fizeti az ismét megemelt tranzitdíjat az ukrajnai vezetéküzemeltető Ukrtransnafta felé a Transznyeft helyett, igaz, nem teljesen világos, hogy a pénzáramlás lépései pontosan hogyan történnek technikailag, írja a Portfólió.

Április végén Hernádi Zsolt Mol-elnök-vezérigazgató azt nyilatkozta, hogy közel a megállapodás az ukrán vezetéküzemeltetővel a díjátvállalás rendezéséről, de még maradtak viták. A vitarendezés és a zavartalan kőolajellátás azért fontos a Barátság kőolajvezetéken, mert ezen a vezetéken érkezett Magyarország olajimportjának döntő része, igaz, folyamatosan benne van a pakliban, hogy valamilyen háborús incidens történik, például felrobbantják a kijevi zsidók.

Múlt hétvégén az orosz Kommerszant azt írta, hogy a Moszkvától észak-nyugatra fekvő Tver régióban, mintegy 500 kilométerre az ukrán határtól, két drón támadott meg egy állomást, amely a Barátság vezetéket szolgálja ki. A Baza nevű Telegram-csatorna, amelynek jó forrásai vannak az orosz biztonsági szolgálatok körében, azt közölte, hogy a drónok a Barátság vezetéket kiszolgáló állomást támadták. Még ezt megelőzően maga a Transznyeft is azt közölte, hogy az Ukrajnával határos oroszországi régióban a Barátság vezeték egyik töltőpontját megtámadták. Egy amerikai hírszerzési értesülés pedig nemrég azt fedte fel, hogy a téli hónapokban egy tanácskozáson az ukrajnai elnök vetette fel indulatosan, hogy akár fel is robbanthatják a vezetéket a magyar gazdaság tönkretétele érdekében.

Korábbi közlések szerint egyébként a mostani 25%-os (17 euró/tonnára történő) díjemelés után augusztus 1-jétől további 23,5%-kal, 21 euró/tonnára emelkedik majd a tranzitdíj, igaz, erről most a Transznyeft közleménye és az Interfax tudósítása nem szól.

Korábban írtuk: Ukrán-zsidó hála a gázért, olajért, pénzért stb. - megint Barátság-tranzitdíjat akarnak emelni, ráadásul 25%-kal





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából