Ugrás a cikkhez
Reklám

"A turulmadár mint szimbólum történetét mutatja be a Hegyvidék Galériában nyílt kiállítás. A tárlat eredeti dokumentumok, műtárgyak és képek segítségével tárja fel a turul történetét az Árpád-kori gyökerektől a millenniumi ünnepségeken és a nyilasterroron keresztül napjainkig. Földváry Gergely történész, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény vezetőjének szakmai előadásával és Pokorni Zoltán polgármester beszédével nyílt kedden este turultörténeti kiállítás a Hegyvidék Galériában" – írja a hegyvidek.hu nyomán a pestbuda.hu.




Mint írják, a turulról mint szimbólumról rendkívül nehéz általános, egységes és elfogulatlan képet alkotni, amit jól jelez a XII. kerületi turulszobor körül kialakult politikai és emlékezéstörténeti vita. Ennek bemutatására is vállalkozik az önkormányzat decemberig látható kiállítása.




A kiállítótér közepén egy 4 méter hosszú idővonal látható, ami a turulszimbólum történetét hét különböző időszakra bontja. Mind a hét szakaszhoz egy-egy színkód és grafikai elem társul, amelyek a falakon lévő tablókon is megjelennek.




Két vitrinbe kerültek az Országos Széchényi Könyvtártól, illetve a Hadtörténeti Múzeum, a Kiscelli Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményéből kölcsönzött relikviák. Az egyik tárlóban a régi könyvek és folyóiratok azt a kort mutatják be, amikor a turulszimbólum még "ártatlan" (!) volt. A másikban az I. világháborús kitüntetésektől kezdve a két világháború között működő jobboldali pártok jelvényein át a nyilaskeresztes korszakban készült kitűzőkig többféle formában is feltűnik a turulmadár.




A beszámoló szerint a kiállításon régi plakátok reprintjeivel is találkozhatunk a különböző korokból, amiken hol kisebb, hol nagyobb hangsúllyal, de felbukkan a szimbólum. Mindezek mellett egy sematikus térkép-installáció látható, ami világító fénypontokként ábrázolja azt a rengeteg helyet a Kárpát-medencében, ahol jelenleg is állnak turulszobrok.




A bemutató szakmai anyagát Pokorni Zoltán polgármester felkérésére egy hattagú történészbizottság készítette. Ez ad majd alapot egy, a mostaninál tömörebb állandó kiállításnak, ami a turulszobor mellett lesz megtekinthető a helyszín átrendezését követően. (Sok jóra nem számíthatunk, főleg hogy Ungváry is része a csapatnak - a szerk.)




A hegyvidek.hu oldalon azt is olvashatjuk, hogy "a XII. kerületi önkormányzat az elmúlt évek kutatási eredményei alapján szembenézett az egykori átgondolatlan döntésével". 2019 decemberében felkért egy háromtagú történészi szakmai bizottságot, hogy a második világháború XII. kerületi áldozatai emlékére felállított emlékművön szereplő névsort vizsgálja felül, valamint tegyen javaslatot "a turulszimbólummal kapcsolatos ellentmondások feloldására".



Amikor a nagyapja eszébe jut, Pokorni fakad sírva, amikor valami új ötlete van a turullal kapcsolatban, akkor pedig mi...

Mint írják: a szobor kapcsán az a vélemény fogalmazódott meg, hogy "ebben a formában kegyeletsértő". Ezért a Hegyvidéki Önkormányzat képviselő-testülete arról döntött, hogy a második világháborús turulemlékművet első világháborús emlékművé "minősíti át", az áldozatok "javított" névsora pedig a városmajori templom mellett hamarosan felállításra kerülő új, második világháborús emlékművön fog megjelenni.




Hozzátették: mivel a turulszobor körüli viták az első világháborús emlékművé történő átnevezése ellenére sem szűntek meg, Pokorni Zoltán polgármester javaslatára a szobor és környezete "emlékezettörténeti kiállítóhellyé" alakul, ahol mindenki megismerheti a turul mint szimbólum, valamint a hegyvidéki emlékmű történetét...




A Hegyvidéki Önkormányzat kiállítása 2021. december 4-ig látogatható a Hegyvidék Galériában, a XII. kerület, Királyhágó tér 10. szám alatt.

Korábban írtuk:

- A balliberális jelöltek azt állítják, nem bontanák le a hegyvidéki turulszobrot

- Mi Hazánk: hess a turultól!

- Sem lerombolni, sem átminősíteni nem akarja már Pokorni a turult

- Pokorniék átminősítenék a turulszobrot, az új második világháborús emlékmű már sokkal kóserebb lesz
- Pokorni két sírógörcs között bejelentette, hogy "áttekinti" a turulszobor ügyét, mert a szimbólum "megosztó és szerencsétlen"
- Máris teljesült Pokorni vágya: leragasztották a nagyapja nevét - az elkövető is a nyilasok egyik kiirtott áldozata lehet
- "Nem vagyunk egyek" - Zsindex-alapító mutatja meg, miért fölösleges a Pokorni-félék alázkodása a bosszú népe előtt
- Pokoljárás Pokorni módra
- Szoborvédő akciócsoportot szervez a Mi Hazánk
- György Attila: aki a turulhoz hozzányúl, minimum letöröm a kezét




Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából