Ugrás a cikkhez
Reklám

Első világháborús emlékművé nyilvánítaná a budapesti XII. kerületi önkormányzat az Istenhegyi és a Böszörményi út sarkán lévő turulszobrot, amelyet a második világháború polgári és katonai áldozatainak emlékére állítottak 2005 októberében - írja szombati számában a Magyar Nemzet.

A lap információi szerint egyidejűleg pályázatot írnának ki egy új második világháborús emlékhely terveire. Az önkormányzat olyan szobrot szeretne, amely vallástól, nemzetiségtől, társadalmi hovatartozástól független lenne.A szárnylengetésen kapott náci

A kerület az új alkotás helyszínéül a Csaba és a Maros utca kereszteződését, a Városmajori templom mellett található területet tartja a legalkalmasabbnak. Az ingatlan egyházi tulajdonban van.

Az új szobor annak a több száz áldozatnak is emléket kíván állítani, akiket a "nyilasok gyilkoltak meg a Maros utca 16. szám alatt az egykori zsidókórházban, a Városmajor utca 64-66. alatti Bíró Dániel Kórházban és az Alma utca 2. szám alatt működő zsidó szeretetotthonban 1945. január 12 és január 14-én".

Pokorni Zoltán polgármester már felkérte Cseh Gergő Bendegúzt, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatóját, Kovács Tamás történészt, a Holokauszt Emlékközpont igazgatóját, valamint Ungváry Krisztián történészt, hogy vizsgálják meg, kik azok, akik népellenes bűncselekményeket követtek el, és így méltatlanok arra, hogy a nevük szerepeljen mind a jelenlegi, mind a jövőbeni emlékművön. A vizsgálat négy "háborús bűnökkel vádolható személyt" talált, köztük Pokorni Józsefet, a jelenlegi polgármester nagyapját, aki "nyilasként részt vett a városmajori tömeggyilkosságokban", nevét már el is távolították a turulszoborról.

A turulszobor átminősítéséről szóló előterjesztésről csütörtökön szavaznak a helyi képviselő-testületben.

(MTI nyomán)

Kapcsolódó:

- A kétfarkúak megkomolyodtak - és két drogos komolyságával szálltak be a turulgyalázásba

- Hiába zsidó Vágó, hiába mantrázza Bauer szavait, a kaftános eset után megint nácikollaboráns lett

- "Nem vagyunk egyek" - Zsindex-alapító mutatja meg, miért fölösleges a Pokorni-félék alázkodása a bosszú népe előtt

- Pokoljárás Pokorni módra

- Máris teljesült Pokorni vágya: leragasztották a nagyapja nevét - az elkövető is a nyilasok egyik kiirtott áldozata lehet

- Gyurcsányt megihlette Pokorni önostorozása: bevallotta, hogy az ő apja is egy rohadt náci volt

- Pokorni két sírógörcs között bejelentette, hogy "áttekinti" a turulszobor ügyét, mert a szimbólum "megosztó és szerencsétlen" 

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából