Ugrás a cikkhez
Reklám

Magyarországra érkezem egy új Európát építeni, üzente még a repülőgépről Matteo Salvini olasz belügyminiszter a csütörtöki, Orbán Viktor magyar kormányfővel való találkozója előtt a Twitteren. 

In partenza per l’Ungheria per costruire la nuova Europa e tanto felice perché oggi il Parlamento approva l’educazione civica obbligatoria nelle scuole. Promessa mantenuta!
Buona giornata Amici☀️ pic.twitter.com/vCkwRfopRy

— Matteo Salvini (@matteosalvinimi) May 2, 2019

 Az olasz Liga vezetője már Magyarországon tartózkodik, ahová azzal a céllal jött, hogy pártpolitikai szövetséget kössön Orbánnal.

A magyar kormányfő az Instagram-oldalán néhány képet meg is osztott, amelyen Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel közösen a magyar határon megépített kerítésnél, valamint – vélhetően – a röszkei határvédelmi irányítóközpontban pózolnak. (Reméljük, hogy az illedelmesen kopogtató oltalmazattakat, a kötvényeseket és behívott ukrán és ázsiai vendégmunkásokat is bemutatja Salvininek, mind a sok ezret - Kuruc.info szerk.)

 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

@matteosalviniofficial #határszemle #border #borderinspection

A post shared by Orbán Viktor (@orbanviktor) on

 

Az olasz belügyminiszter is képeket osztott meg a találkozóról a déli határnál, ő a Facebook-oldalát használta erre a célra:

Salvinit hivatalosan Pintér Sándor belügyminiszter hívta meg Magyarországra, de az olasz politikus nem titkolta, hogy európai szövetségépítése miatt akar találkozni, elsősorban nem magyar kollégájával, hanem Orbán Viktorral. Pintér ugyan fogadja Salvinit délután, közös sajtónyilatkozatot is tesznek, ám a budapesti vizit fő attrakciója egyértelműen az Orbán-Salvini sajtótájékoztató lesz.

A nemzetközi sajtó és maga Orbán Viktor is azt sejtette a napokban, hogy az olasz miniszterelnök-helyettes pártpolitikai célokkal, kifejezetten szövetséget kötni érkezik Budapestre, így jelenleg mindenki azt találgatja, lehet-e bejelentés Orbán hivatalában.

Salvini ugyanis egy európai összefogást hirdetett meg azoknak, akik a nemzetállamokat akarják képviselni Brüsszellel szemben. Meghívták a Fideszt is, a magyar kormánypárt azonban nem jelezte, hogy részt akar venni ebben az együttműködésben, és bár Salvini nagyon számított Orbán Viktorra, a kormányfő, illetve a Fidesz más prominense sem ment el az új, populista szövetség megalakulására.

A napokban azonban fordulat látszik beállni a Fidesz, és így Orbán eddig az európai néppárti tagság mellett kiálló nyilatkozatokban, és Orbán mint most már erősebben közeledne Salvinihez, továbbá az általa meghirdetett, uniós szintű politikai tömörüléshez.

Nem örül a találkozónak a CSU

Az Orbán Viktorral eddig nagyrészt baráti hangot megütő bajor Keresztényszociális Unió (CSU) vezetője élesen kritizálta a magyar miniszterelnököt azért, mert a jobboldali populista Matteo Salvinit fogadta Budapesten, írja a Süddeutsche Zeitung. (A baráti hanghoz hozzátartozik, hogy az Európai Parlamentben vitézkedő és az Európai Bizottság elnöki székére pályázó, Orbánnal a Néppártban szembekerülő Manfred Weber éppen CSU-alelnök - Kuruc.info szerk.)

A bevándorlásellenes olasz belügyminiszter a repülőgépéről üzent: új Európát jött építeni.

A Bulgáriában tartózkodó Markus Söder azt mondta:

Számunkra világos, hogy Európában nincs és nem is lehet semmilyen együttműködés a jobboldali populistákkal.

Söder kijelentette: számukra teljesen elfogadhatatlan a Marine Le Pen-féle francia Nemzeti Tömörülés, Matteo Salvini Északi Ligája és a német Alternatíva Németországnak (AfD) között szövődő együttműködés.

Magyarország egyre bonyolultabb témává (átvitt értelemben problémává - Index szerk.) növi ki magát. Ezt továbbra is sajnáljuk

A CSU elnöke azt mondta:

Abban reménykedtünk, hogy az Európai Néppárt által Magyarországnak adott lélegzetvételnyi szünetnek pozitív hatása lesz. Egy Salvinivel való találkozó azonban rossz jel.

A bajor politikus szerint ez a találkozó "rossz fejlemények" előjelének tekinthető, és minden bizonnyal szerepet játszik majd a Fidesz tagságának felülvizsgálata során az Európai Néppártban.

(Index)

Frissítés: Salvini és a "két hét alatt rendet teremtő" Pintér egymást dicsérte

Salvini elismerését fejezte ki a magyar kormánynak azért, amiért gyorsan és hatékonyan őrizet alá vett csaknem hatszáz kilométernyi határszakaszt.

Magyarország és Olaszország elképzelése azonos az európai határok védelméről; arról, miként kell megakadályozni, hogy embertömegek, terroristák és más nemkívánatos személyek az Európai Unió (EU) területére jussanak – jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón, miután hivatalos megbeszélést folytatott olasz kollégájával, Matteo Salvinivel.

A magyar tárcavezető megköszönte azt az erőfeszítést, amelyet Olaszország tesz azért, hogy a „hívatlan vendégek” elkerüljék az unió külső határait. Gratulált az olaszok teljesítményéhez, akik – mint mondta – megakadályozták, hogy tengeri úton nemkívánatos emberek érkezzenek az EU-ba. Olaszország nem csupán a saját érdekében tesz erőfeszítéseket, hanem valamennyi uniós tagállam, így Magyarország érdekében is – vélekedett Pintér Sándor.

Matteo Salvini azt mondta, érdekes látogatást tettek a röszkei határátkelőnél. Elismerését fejezte ki a magyar kormánynak azért, amiért gyorsan és hatékonyan őrizet alá vett csaknem hatszáz kilométernyi határszakaszt, és így sikerült megállítania az embercsempészetet, az emberkereskedelmet.

2. frissítés: Nem Macronra érdemes hallgatni

Orbán Viktor a Liga olasz kormánypárt vezetőjének társaságában tartott közös sajtótájékoztatón kifejtette: mindketten hisznek abban, hogy erős és sikeres nemzetállamok nélkül nem lesz erős Európa; a keresztény értékeken alapuló európai kultúrának elsőbbséget kell adni a kontinensen, Európa határait pedig meg kell védeni a migránsinvázióval szemben.

A miniszterelnök méltatta Matteo Salvinit, amiért a tengeren megpróbálja megvalósítani ugyanazt, mint amit Magyarország a szárazföldi migránsútvonalon.

Európa polgárai akkor járnak jól, ha nem Emmanuel Macron francia elnökre, hanem Olaszországra és Magyarországra hallgatnak a határvédelem ügyében – fogalmazott a kormányfő.

Salvini is Európa-védelmet akar migránselosztás helyett

Nem az illegális bevándorlók újraelosztására van szükség Európában, hanem olyan Európa kell, amely megvédi a határait a tengeren és a szárazföldön – mondta Matteo Salvini olasz belügyminiszter csütörtökön Budapesten.

Az olasz politikus megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel a Karmelita kolostorban, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: Magyarországon szabályosan ellenőrzik, hogy ki lép át a határon, az ország gyorsan és hatékonyan hozta létre a határzárat.

Matteo Salvini hangsúlyozta: május 27-től más lesz a helyzet Európa és az európai népek számára. „Az a célunk, hogy meghatározóak legyünk” Európában, irányítsuk Európa átalakulását, alternatívát kell nyújtani az eddigi európai irányítással szemben – fogalmazott.

(MTI)

"Ha a Néppárt balra fordul, a Fidesznek nem lesz benne helye többé"

A kormányfő a Salvinivel való összefogást érintő, a bajor CSU elnöke által megfogalmazott kritikára reagálva közölte: "több tiszteletet várunk".

Hogy mi az Európai Néppárt tagjai maradunk-e vagy sem, azt az dönti, hogy az EPP merre fordul. A mi sorsunkról mi fogunk dönteni. (...) Én sem most, sem a választások után nem fogom feladni azt a nézetemet, hogy a Néppártnak együtt kell működni a Néppárttól jobbra található pártokkal. A bevándorlással szemben álló jobboldali erők szövetségére van most szükség – fogalmazott, egyúttal kijelentette: a Néppárt útjától függ a Fideszé. Ha az EPP balra fordul, a Fidesznek nem lesz benne helye többé. De ő maga azt szeretné, ha uniós pártcsaládja jobbra nyitna és összefogna Salvinivel és tömörülésével, ő maga ezt képviseli a Néppártban, de egyelőre kisebbségben van álláspontjával.

Ezután hosszan ostorozta politikai ellenfeleit és Magyarország európai szövetségeseit, kijelentve:

Európának demokratikus kontinensnek kell lennie, a demokratikus legitimáció pedig a választásokból jön, és ezt mindenkinek tiszteletben kell tartani.

Márpedig ő és Salvini élvezik a választóik felhatalmazását, ezt pedig mindenkinek el kell fogadnia. Ezután kérdésre ismét azt mondta:

Látványosan, bevallottan és nyíltan keressük az együttműködést Salvinivel.

Orbán megismételte azt is: magyar nemzeti érdek, hogy a bevándorlásellenes olasz belügyminiszter sikeres legyen.

(Index)

3. frissítés: az MTI bővített beszámolója:

Az erős nemzetállamok fontosságában, a keresztény értékeken alapuló európai kultúra elsőbbségében és a határvédelemben is egyetértett Orbán Viktor miniszterelnök és Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter csütörtöki budapesti tárgyalásukon.

Orbán Viktor a Liga olasz kormánypárt vezetőjének társaságában tartott közös sajtótájékoztatón kifejtette: mindketten hisznek abban, hogy erős és sikeres nemzetállamok nélkül nem lesz erős Európa; a keresztény értékeken alapuló európai kultúrának elsőbbséget kell adni a kontinensen; Európa határait pedig meg kell védeni a migránsinvázióval szemben.

A miniszterelnök méltatta Matteo Salvinit, amiért a tengeren megpróbálja megvalósítani ugyanazt, mint amit Magyarország a szárazföldi migránsútvonalon. Kulcsfontosságúnak nevezte, hogy ez sikerrel járjon.

Európa polgárai akkor járnak jól, ha nem Emmanuel Macron francia elnökre, hanem Olaszországra és Magyarországra hallgatnak a határvédelem ügyében - fogalmazott a kormányfő, aki megtiszteltetésnek nevezte Matteo Salvini budapesti látogatását, hozzátéve, hogy a két ország kormánya közötti együttműködés csúcsponton van.

Közölte: csütörtök délelőtt Röszkénél megmutatta az olasz miniszterelnök-helyettesnek a magyar határkerítést. Ezzel kapcsolatban elmondta Matteo Salvininek, hogy a határvédelem több mint egymilliárd euróba került Magyarországnak, ám Brüsszel semmit sem vállalt át ebből.

Ismertette azt a magyar javaslatot is, amely szerint létre kellene hozni a schengeni országok belügyminisztereiből álló új testületet, amely megkapná az Európai Bizottságtól a migrációs jogköröket.

Orbán Viktor több kérdést is kapott a pártközi együttműködésről, amellyel kapcsolatban azt mondta: Európát vagy bevándorláspárti vagy bevándorlásellenes erők fogják vezetni. Az Európai Néppártban (EPP) vannak bevándorláspártiak és bevándorlásellenesek is, a baloldalon csak bevándorláspártiak, a néppárttól jobbra pedig csak bevándorlásellenesek vannak - fejtette ki, jelezve, hogy a Fidesz azt szeretné, ha a néppárt a bevándorlásellenes erőkkel működne együtt, ám ez a vízió kisebbségben van a pártcsaládban.

Az, hogy a Fidesz a néppárt tagja marad-e - folytatta -, attól függ, merre fordul az EPP. Ha az EPP "összekötözi magát" a baloldallal, amely folyamatosan veszíti el az emberek támogatását, és amelynek a víziója nem jó Európának, akkor abban az együttműködésben nehéz lesz megtalálni a Fidesz helyét - jelezte a kormányfő, aki azt szorgalmazta, hogy az EPP legyen nyitott a tőle jobbra álló pártokkal - például a Ligával - az együttműködésre. Európának bevándorlásellenes politikai erők szövetségére van szüksége - hangoztatta.

Hozzátette továbbá: "unjuk, hogy (...) szabad szemmel alig látható támogatottsággal rendelkező pártok oktassanak ki olyan pártokat, amelyek egyébként jelentős választói támogatással rendelkeznek a saját országukban". Megjegyezte, hogy a néppártban is ez történt a Fidesszel. Azt is hozzátette, hogy például Frans Timmermans szocialista csúcsjelölt pártja Hollandiában "gyakorlatilag megszűnt létezni mint komoly párt". Az európai tisztségek azonban nem elfekvők az otthon megbukott politikusoknak - hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz csatlakozik-e Salvini szövetségéhez, a miniszterelnök azt válaszolta: a magyarok maguk választják meg, milyen együttműködési formában vesznek részt. A csütörtöki budapesti Salvini-látogatást kritizáló német nyilatkozatra úgy reagált: a magyar miniszterelnök találkozott az olasz miniszterelnök-helyettessel, "több tiszteletet várunk".

"Mi keresni fogjuk az együttműködést Salvini elnök úrral látványosan, bevallottan és nyíltan" - fogalmazott, hozzáfűzve ugyanakkor, hogy az EP-választás előtt nem tud válaszolni a Fidesz és a Liga közti együttműködés pontos formájára vonatkozó kérdésekre.

Annyit azonban mondott, hogy életerős, tenni akaró és ambiciózus emberekkel szeretne együttműködni Európában a mostani "brüsszeli buborék helyett", amely elvesztette a kapcsolatát a valós élettel.

Arról is beszélt, hogy négy olyan problémát lát, amelyet csak egy új európai vezetéssel lehet megoldani. Európa nem védi meg magát, nem tiszteli a tagállamokat, a jelenlegi európai vezetés nem hallgat az emberekre, az európai gazdasági teljesítmény pedig folyamatosan gyengül - sorolta a gondokat, kijelentve: egyetért Matteo Salvinivel, hogy új fejezetre van szükség Európában.

Az illiberális demokráciával összefüggő kérdésre azt felelte: a liberálisok szerint aki nem liberális, az nem demokrata. Magyarországon azonban "elegünk lett abból", hogy egyenlőségjelet tesznek a demokrácia és a liberalizmus közé - közölte, jelezve, hogy a magyar kormány a kereszténydemokrácia elnevezést használja politikájára.

A szolidaritás ügyében megerősítette azt az álláspontját, amely szerint a segítséget kell oda vinni, ahol a baj van, és nem a bajt kell idehozni.

Szintén kérdésre biztatta az olasz kormányt egy olyan vállalkozásösztönző adórendszer kialakítására, amellyel egyszerre lesz több pénz az embereknél és a költségvetésben is.

Korábban írtuk:

- Egy nappal a Salvini-látogatás előtt hőssé avatta Orbán az alig egy hónapja kikosarazott olasz belügyminisztert

- "Sztop fasizm!" - Így hiúsítja meg az ellenállás Salvini budapesti látogatását

- Az EPP-hű Orbán nem ment Salvinihez Milánóba, az olasz miniszterelnök-helyettes mégis Budapestre látogat





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából