Ugrás a cikkhez
Reklám

Az Országgyűlés hétfőn nyitotta meg tavaszi ülésszakát. A képviselők idei első döntéseik között az igazságszolgáltatás tevékenységéről szóló beszámolókat hagyhatják jóvá, később pedig tárgyalni kezdhetik a vagyonkezelő alapítványok létrehozásának lehetőségét.



Fotó: Index

Kövér László az ülés elején megadta a lehetőséget az ellenzéki politikusoknak a napirend előtti felszólalásokra, de ezzel sem a Jobbik, sem az MSZP, sem az LMP nem kívánt élni, a pártok egymás után kivonultak a parlamentből.

"Az ellenzék nem fog részt venni a propagandahétfőn, helyette ott állnak ki a munkavállalókért, ahol erre a legnagyobb szükség van, ezért hétfőn délután elmennek Esztergomba a Suzuki-gyárba, és ott felteszik a kérdéseiket" – mondta el a kivonulást követő sajtótájékoztatón Tóth Bertalan (MSZP).

"Megismerhettünk minden értékes ellenzéki gondolatot. Mindent elmondtak, amit a világ dolgairól gondolnak. Csak néhány szelfi bot maradt hátra" – ez már Kocsis Máté felszóláslásában hangzott el az ellenzéki akcióról.

Jakab mondaná meg, kinek van hazája

"Gyáva miniszterelnöknek nincs hazája" – mondta Jakab Péter (Jobbik), arra utalva, hogy Orbán Viktor nem vesz részt a parlament tavaszi ülésszakának nyitónapján, hanem Jeruzsálembe utazott a V4-es országok és Izrael találkozójára. Szerinte "ugyanígy fog repülni a közéletből is.” Hozzátette: arra kérik a kormányt, hogy a rabszolgatörvény ügyében vonuljon vissza.



Fotó: Bielik István / 24.hu

Hadházy Ákos (független) beszélt a mentelmi bizottság hétfői üléséről, amelyen azt állapították meg, hogy nem sérült a parlamenti képviselők mentelmi joga, amikor az MTVA-ban a biztonsági őrök akadályozták az ellenzéki politikusok mozgását.

"Kövér László meggyalázta a parlamentet azzal, hogy az ellenzéket folyamatosan bünteti” – mondta Szél Bernadett (független). Szerinte látszatdemokrácia, látszatparlament és nemlétező jogállam van, az ellenzék ennek megfelelően cselekszik.

Jobbik és Gurmai egy sajtótájékoztatón

Videó, akinek gyomra van hozzá:

Frissítés: a suzukisok megijedtek Szabó Timikétől

A képviselők kora délután az MTVA székháza előtt gyülekeztek, ahol Hadházy Ákos és Szél Bernadett immár sokadjára próbált meg beszélni Papp Dániel vezérigazgatóval, sokadjára is sikertelenül. Hadházy arról beszélt, továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy fogadja őket az igazgató, és csak abban az esetben térnek el ettől, ha lemond.



Fotó: Bielik István / 24.hu

A rövid sajtótájékoztató után az ellenzéki képviselők körülbelül tíz autóval elindultak a Suzuki-gyárhoz.










Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért politikusa a Facebook-oldalán arról írt, a Suzuki gyár vezetői "megijedtek a közeledő ellenzéki képviselőktől", és egy behajtani tilos táblával lezárták a parkolót.

"Nem baj, akkor is bemegyünk a gyárba" – tette hozzá.

17 óra előtt néhány perccel a Suzuki szóvivője kiment az épület elé, ahol elmondta az ellenzéki képviselőknek, hogy eddig se használták ki a 250 órás túlórakeretet, ezért a 400 órásat sem fogják.

(24.hu nyomán)

2. frissítés: két fő bemehetett volna, ehelyett sikerült megint óvodásként viselkedni

Az ellenzéki parlamenti pártok képviselői hétfő délután nem jutottak be az esztergomi Suzuki-gyárba, ahol tárgyalni kívántak a cégvezetéssel a munka törvénykönyvének decemberben elfogadott módosításáról, a „rabszolgatörvényről”, illetve a szakszervezet-alakítás jogáról.

A politikusokat nem engedték a bejáratig, de Ruska Viktória, a cég kommunikációs vezetője jelezte nekik, hogy két főt szívesen látnak a gyárban és tárgyalnak is velük. A képviselők öten szerettek volna bejutni. A kommunikációs vezető – a cégvezetéssel történt egyeztetést követően – sajnálatát fejezte ki, hogy nem fogadták el az ajánlatukat, és közölte, öt embert nem kívánnak a cég területére beengedni.

A pártok ezt követően sajtótájékoztatót tartottak. Jakab Péter (Jobbik) úgy fogalmazott: „a Suzuki sokkal inkább a Fidesz stratégiai partnere, és nem a magyar embereké”. Úgy vélte, a kormány olyan gazdaságpolitikát folytat, amely nem a magasabb bérek irányába mozdul, hanem az olcsóság felé, s ezzel akarnak versenyezni a befektetőkért. Azt kérte, a kormány tárgyalja újra a Suzukival a stratégiai szerződést, abban kikötve, milyen mértékben akar a cég bért emelni.

Gréczy Zsolt (DK) kínosnak nevezte, ami egy hazánk számára fontos cégnél történt, miszerint kirúgtak egy 14 éve ott dolgozó munkavállalót, mert szakszervezetet akart alakítani. Szerinte mindez azt jelenti, hogy „a rabszolgatörvény bevezetése simán előfordulhat”. Úgy vélte, a Suzukinak meg kell értenie, a magyar munkavállalóknak joguk van szakszervezethez, joguk van képviselni a munkások érdekeit, joguk van a tisztességes bérhez. Jelezte: vissza fognak térni és tárgyalnak a gyár vezetőivel, mert ezt várják tőlük az emberek.

Varga László (MSZP) felháborítónak tartotta mindazt, ami hétfőn a Suzuki gyár előtt történt. Emlékeztetett, hosszú folyamat vezetett idáig: a 2010 decemberében éj leple alatt módosított sztrájktörvény, majd a 2012-ben elfogadott munka törvénykönyve, amely „rugalmasan kizsákmányolhatóvá tette a dolgozókat”, végül a „rabszolgatörvény”, amely “embertelen mértékű túlórakeretet határozhat meg adott esetben”.

Szabó Tímea (Párbeszéd) kijelentette: “elképesztő, hogy a kommunikációs vezetővel kellett tárgyalnunk, hisz ez nem kommunikációs kérdés, hanem a tisztességes bérről és emberhez méltó életről szól”. Megjegyezte, hogy nemcsak “hárommillió ellenzéki szavazó” érdekeit képviselik, hanem az összes dolgozó embert, hogy ne kelljen “heti hat napot dolgozniuk”. Közölte: addig fognak "harcolni", amíg a Suzuki vezetői le nem ülnek velük tárgyalni.

Csárdi Antal (LMP) kiemelte: addig tiltakoznak, amíg a kormány fel nem szólítja stratégiai partnerét, hogy ne akadályozza a szakszervezetek megalakítását. Ezt a jogosultságot egy autógyártó cég sem vonhatja kétségbe – tette hozzá. Rámutatott, aki „elveszi ezt a jogot, annak nincs helye a magyar gazdaságban”.

Szél Bernadett (független) szerint a Suzuki „akciója” önbeismerés volt, mert nem egyeztettek velük a vitás kérdésekről. „A hétfői közös tapasztalat azt mutatja, az út kezdetén vagyunk annak érdekében, hogy legyen a munkavállalóknak valós képviselete a parlamentben és a gyárakban egyaránt” – fogalmazott.

Kapcsolódó: Suzuki: még az érvényben lévő 250 órás túlórakeretet sem használják ki





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából