Ugrás a cikkhez
Reklám

„Országos tüntetés a rabszolgatörvények ellen" címen hirdettek mára demonstrációt, többek Gyurcsány és a Jobbik a Parlament lépcsőjéről. A tiltakozók délután két órakor találkoznak a budapesti Hősök terén, ahonnan a Kossuth térre vonulna. Az Index legutóbbi becslése szerint nagyjából 2000-2500-an lehetnek.




"Hol a többi 30 ezer?"

- ilyen kérdéseket hall a HVG tudósítója a Hősök terén.




Rengeteg felszólaló várja a tüntetőket a Kossuth téren:

Szűcs Tamás (OSZD, PDSz)
László Zoltán (Vasas)
Földiák András (SZEF)
Kordás László (MASZSZ)

Törley Katalin (Tanítanék)
Misetics Bálint és Udvarhelyi Tessza ("aktivisták")
Juhász Vera ("civil aktivista")
Benedek Márton (Hazajöttünk Túlórázni Csoport)
Ábrahám Júlia (Mindenki Magyarország Mozgalom)

Molnár Csaba (DK)
Szél Bernadett (Függetlenek)
Jakab Péter (Jobbik)
Csárdi Antal (LMP)
Bősz Anett (Liberálisok)
Donáth Anna (Momentum)
Tóth Bertalan (MSZP)
Karácsony Gergely (Párbeszéd)

Az Index élő adása amúgy itt követhető, akinek van hozzá lelkiereje:

Jobbik- és Liberálisok-zászlók násza:




"Hőstettek is elhangzanak"

Egy 70 körüli nő azzal dicsekedett el, hogy a Sándor-palotánál WC papírral dobott fejbe egy rendőrt - számol be a fenti alcímmel, de idézőjel nélkül a HVG.

Liberálisok-Jobbik, MSZP és DK - a zászlók szerint ők alkotják a mai válogatott társaságot:




Olyan szomorkás

Egy férfi hátul próbált skandálást kiváltani az emberekből, „Általános sztrájkot” kiabálva, de talán a szomorkás, ködös, esős idő miatt ebben nem talál társakra. „Olyan csendes az egész, nem?”, jegyzik meg mellettem ketten az Andrássy út Hősök tere felőli végén - írja az Index tudósítója.

O1G?! O1G?! O1G?!

- kérdezi többször valami Barabás Richárd nevű agitátor, skandálásra buzdítva a tömeget. Csak a harmadik próbálkozásra járt némi elhanyagolható sikerrel.

Az előző tüntetésekhez képest csöndesebb a tömeg

- állapítja meg a HVG videósa, aki az összes decemberi tüntetésen kint volt.

Kommunistább jelmondat aligha lesz ma, háttérben díszlet a jobbikos és az Árpád-sávos zászló - utóbbi meggyalázva, előbbinek már mindegy:




Orbán már nemcsak Gyurcsánynál, hanem Rákosinál is rosszabb

Elhangzott már olyan is, hogy Orbán rosszabb mint Rákosi. De hogy a tüntetés szervezői szerint miért rosszabb a jelenlegi miniszterelnök, mint az ötvenes évek tömeggyilkos kommunista diktárora? Nos, azért, mert Rákosi "nem mert a Várba költözni" - számol be az atv.hu.

Íme az egyesült ballibek mártírja, akit annyira megviselt a szenvedés, hogy úgy néz ki, mint egy jóllakott óvodás:




Anarchisták, kommunisták... semmi meglepő




Akcióban a Gyurcsány-nyugdíjasok:




De hol vannak a szakszervezetek?

- kérdezi a 24.hu tudósítója, aki szerint meglehetősen kevés szakszervezeti zászlót látni a tömegben. Közben másik tudósítójuk szerint olyan félezer ember vár a Kossuth téren, ahova nemsokára megérkezik a menet. Van ingyen forró tea, zsíros kenyér és sportszelet.

10-12 ezer tüntető

Ennyien lehetnek a rendezvényen az Index becslése szerint. Ez aligha fogja elsöpörni a Fideszt, hogy megalakulhasson az MSZP-DK-Jobbik-LMP-Momentum-P-stb.-kormány.

Hamarosan indul az unalmasnál unalmasabb beszédek hosszú sora.

"Kizárt dolog, hogy hazamegyünk a tüntetés után"

- mondta Donáth Anna (Momentum). A téren mindössze 10 ezres tömeg van a 24.hu szerint is.

A szónok eközben hülyegyerekként ordítozza, hogy többen vannak, mint decemberben...

Itt az újabb élő közvetítés, ha valaki netán jakabokat akar nézni-hallgatni:

Szűcs Tamás: Álljon le az ország!

A beszédek sorát Szűcs Tamás, a a Pegagógusok Demokratikus Szakszerveztének elnöke kezdte a Kossuth téren. Technikai dolgokkal indított, mindenkit arra kért, hogy a demonstráción őrizzék meg a békességet, és hogy adakozzanak a szakszervezetnek, mert a tüntetés 2-2,5 milliós költsége még nem jött össze.

Szűcs azt mondta, hogy elég a szóból, eljött a tettek ideje. A Várban egy korábbi tüntetésen ötször mondta el, hogy Álljon le az ország! Most csak négyszer, majd megjegyezte, egy idő után már nem akarja mondani, hanem látni akarja, hogy ez megtörtént, tehát sztrájkba léptek a dolgozók.

Szűcs összefogásra és cselekvésre buzdított, a fotelforradalmárokat felszólította, hogy ők is jöjjenek ki a demonstrációkra.

A Vasas szakszervezetek sztrájkot hirdettek január 19-ére, ami szombat, és munkaszüneti nap

A cél az, hogy a dolgozóknak újra visszajöjjön a becsületük. Ezek a napok egységbe kovácsoltak minket, kemények vagyunk, és mindvégig kitartunk, mondta László Zoltán, a Vasas szakszervezetek alelnöke, aki egy Orbán Viktor-idézettel folytatta, ami szerint "senki nem kényszerítheti rá mások érdekeit a magyar emberekre".

Elég volt abból, hogy mindhalálig dolgozzanak az emberek, főleg úgy, hogy mások döntöttek a sorsukról úgy, hogy az ő érdekük szerintiként próbálták beállítani a döntéseket. Megfogalmazott egy négy pontból álló követelést is, és arra kérte a munkavállalókat, hogy ezt írják alá. Követelik a rabszolgatörvény eltörlését, hogy ne kelljen félniük a munkahelyen, a tisztességes munkáért járó tisztességes béreket, hogy ne kelljen elhagyniuk a hazájukat, a sztrájktörvény módosítását, hogy megvédhessék magukat a munkahelyen és jobb munkakörülményeket.

László munkabeszüntetéseket és útlezárásokat jelentett be, amiért a kormány, és személy szerint a miniszterelnök lesz a felelős.

Január 19-én országos demonstrációt szerveznek, minden megyében, minden nagyobb városban álljon meg az ország, mondta.

Addig folytatnák a tiltakozásokat, amíg a túlóratörvénnyel nem történik valami

„Vegyük végre kézbe a sorsunkat!" – mondta Földiák András, a Szakszervezeti Együttműködési Fórum (SZEF) elnöke. „Addig fognak minket kizsigerelni, amíg hagyjuk" – mondta, szerinte ezt kell minél több emberrel megértetni.

„A kormányzati igazgatási törvény is rabszolgatörvény" – mondta, szerinte ez az érintetteknek a túlóratörvénynél is rosszabb helyzetet teremtett. „Magyarországon megvalósult a 13. havi munka", a köztisztviselőknek feudális függőségi helyzetet hoztak létre.

A túlóratörvény melletti intézkedések között említette, hogy ősszel szinte megszüntették a cafeteriát, a rendvédelem területén megszüntették a közalkalmazotti munkaviszonyt, durva és embertelen létszámcsökkentés volt a kormányzati intézményekben. „Az ország egy része elmegy Nyugatra dolgozni, a másik része belerokkan a sok munkába" – mondta.

Azt kérte, hogy addig folytassák a tiltakozásokat, amíg a túlóratörvénnyel nem történik valami, és ő is országos sztrájkra hívott január 19-re, amihez külföldön élők csatlakozását is várják.

 A hátsó sorok már most egyre szellősebbek

Láthatóan fogy a tömeg a térről, van, aki sétálva, van, aki a metró felé távozik. Felerősödött közben a szél is, ez is kellemetlen a hidegben - panaszkodik az Index.




Cigányok, buzik stb.

A civilek beszédei következnek a szakszervezeti vezetők után, elsőként is Törley Katalin (Tanítanék).

A "legelesettebbek" érdekében szólal fel, sorolja a kiszolgáltatottak csoportjait: cigányok, "másként szeretők" stb.

Rasszizmus, idegengyűlölet, zsarnokság, uszítás, zsidó öregúr, osztályharc, köztársaság

„Magyarországon zsarnokság van!" – mondta Udvarhelyi Tessza és Misetics Bálint, a Közélet Iskolája és A Város Mindenkiért képviseletében. Majd azt sorolták felváltva, hogy zsarnokság van a túlóratörvényben, a szélsőséges társadalmi egyenlőtlenségekben, az ápolók, pedagógusok, bérében, a kényszerközmunkában, a munkanélküli segélyben, az iskolai elkülönítésben, az elhelyezés nélküli kilakoltatásokban. Azt mondták, hogy a zsarnokság túlerőben van, de ez senkit sem szabad, hogy eltántorítson. „Kicsoda Kósa Lajos, Rogán Antal, vagy Mészáros Lőrinc a szovjet hadsereggel szemben?" – tette fel a kérdést Misetics.

Udvarhelyi azt mondta, hogy olyan mozgalmakat kell építeni, amik a tüntetéshullámok között is folytatják a küzdelmet, a szakszervezetek tudnak szembeszállni a felülről vívott osztályharccal. Olyan közös terekre is szükség van, ahol megismerhetik az emberek a hatalom természetét, és olyan közösségekre, amik megvalósítják kicsiben azt, amiért nagyban küzdenek.

A rasszizmus, az idegengyűlölet, zsarnokság az Orbán-rezsim tartópillérei, mondta Misetics, aki egy zsidó öregúrként hivatkozott Sorosra. Minden ember, aki átlát a rasszista idegengyűlölő uszításon, önmagában is egyszemélyes hatalom a zsarnoksággal, uszítással szemben, jelentette ki. „Egy új köztársaságot kell előkészítenünk, ami mindannyiunké" – mondta Udvarhelyi. „Éljen a polgári engedetlenség, éljen a sztrájk, éljen a köztársaság!"

Fogy a tömeg, már nem csak hátul

Középen is egyre szellősebben állnak az emberek, nehéz megbecsülni, mennyien mentek el, de jóval kevesebben vannak, mint amikor a térre értek.

Hazajönnek, és lebontják

Benedek Márton a Hazajöttünk Túlórázni Csoport képviseletében szólalt fel. Arról beszélt, hogy több mint 35 világvárosban szerveztek már tüntetéseket. Ha Orbán megy, akkor ők hazajönnek.

„A világ magyarsága a rabszolgatörvény ellen tüntet. Egyike vagyok a másfél millió magyarnak, akit ez a rendszer üldözött el, de egyet ígérhetek, több százezren jövünk haza tudással, pénzünkkel, hogy lebontsuk ezt a gonosz rendszert."

Legsötétebb történelmi korszakok

Ábrahám Júlia (Mindenki Magyarország Mozgalom) szerint mindenhol ott van a fojtogató légkör. Azt mondják, hogy Magyarország jobban teljesít, de a valóság az, hogy a bolgárokat leszámítva a magyarok élnek legrosszabban az Unióban, a fiatalok pedig százezrével hagyják itt az országot, mert elegük van abból, amit a Fidesz-világ kínál számukra. Erre a tömeg hangos "Elegünk van!" skandálással felelt.

Orbán Viktor zsákutcába vezeti ezt az országot, ráadásul közben a legsötétebb történelmi korszakok felé halad. Mit lehet ez ellen tenni, kérdezte a Márki-Zay mozgalmát erősítő Ábrahám, majd egyből meg is mondta a választ: akinek ebből elege van, menjen ki az utcára tünteti, írja alá az Európai Ügyészséghez való csatlakozást, és támogassa az ellenzéki párokat, vagy csatlakozzon a szakszervezetekhez, hogy a kormány ne írhassa felül az ország érdekét.

Zárásként arra kérte, hogy kézen fogva küzdjenek egy valódi rendszerváltásért.

Amikor sztrájkolni kell, akkor nem kell dolgozni

A független parlamenti képviselők közül Szél Bernadett és Hadházy Ákos szólalt fel.

Szél rövidre fogta, új rendszerváltást akar. "Egy dolgot akarok mondatni, hogy Magyarország nem lehet a kommunistáké, Magyarország nem lehet Orbán Viktoré."

Hadházy sem húzta el: "Csak két szót kéne mondanom, de nem azt két szót fogom, amit a Várban. Győzni fogunk. győzni fogunk. Ahhoz pedig nem sok mindenre van szükség, hanem kitartásra és elszántságra, Amikor sztrájkolni kell, akkor nem kell dolgozni. Utána pedig dolgozni, folytatni fogjuk az aláírásgyűjtést az Európai Ügyészség miatt."

Hadházy újra hangsúlyozta, hogy a korábban megalkotott öt pontjuknak kéne megvalósulni az országban, anélkül csak színjátékok maradnak a választások.

Gyurcsány embere legalább őszinte volt: részükről nem a túlóratörvényről, hanem a hatalmi vágyról van szó

A DK-s Molnár Csaba azt mondta, hogy akkor sem mennek haza, ha Orbán Viktor visszavonja a túlóratörvényt, mert nem Orbán egyik vagy másik törvénye, hanem az egész rendszer ellen küzdenek, és addig lázadnak, amíg meg nem döntik azt. A lázadókat nem köti az illiberális alkotmány, egy igazi rendszerváltást akarnak, mondta. Ők nem a kormány, hanem az egész rendszer ellenzékének tekintik magukat.

Bősz: megszületett az egymásba vetett bizalom

Bősz Anett, a Liberálisok képviselője arról beszélt, hogy elmúlt hetekben megszületett az egymásba vetett bizalom a parlamenti padsorokban és az utcán, és ez az, amitól Orbán Viktor és rendszere fél.

Bősz szerint együtt el tudják érni, hogy újra köztársaság és demokrácia legyen. Egyetlen nap alatt mindent meg lehet változtatni a szavazófülkékben.

Csárdi: a teljes munkatörvénykönyvet újra kell gondolni

Az LMP-s Csárdi Antal azt mondta, hogy három fő feladat van: vissza kell vonatni a túlóratörvényt, a teljes munkatörvénykönyvet újra kell gondolni a munkavállalók érdekei szerint, és ezt a módosítást az utcán lehet kikényszeríteni. Január 9-re, szerdára egyeztetésre hívta az összes szakszervezet, és az összes párt képviselőjét, hogy aztán be tudják nyújtani a munka törvénykönyvének átfogó módosítását.

Jakabot nagyon zavarja a sorosistázás; kohnzultálni jött

A jobbikos Jakab Péter heves beszédével folytatódott a tüntetés. A politikus elmondta, hogy a rabszolgatörvényről ne Orbán, hanem a nép döntsön. Már csak azért sem, mert amikor Orbánék nemzeti egységet hirdettek, akkor épp sorosista csőcseléknek nevezte az ellenzéket, akik csak hullahegyeket hagynak maguk után, világosan bemutatva, milyen egységről is beszélnek.




A mostani rendszer szemrebbenés nélkül segíti Mészáros Lőrinc gazdagodását, szemet huny a kilakoltatások fölött, és megpróbálja elhitetni, hogy rabszolgának lenni nem egy lehetőség, hanem életed lehetősége. Közönséges lókupecnek nevezte Orbánt, majd hozzátette, hogy még annál is rosszabb, hiszen saját országával kereskedik. Végül azzal zárta, hogy a munka ne a szegénység, hanem a megélhetés szimbóluma legyen, a rabszolgatörvényt pedig minden áron visszavonatják. A tüntetőkkel azt skandáltatta: "Konzultálni jöttünk!"

Donáth nem rabszolga - mint ahogy a többi momentumos sem

Donáth Anna (Momentum) szerint ma már a szavak kevesek, tettekre van szükség, ezért csak egyetlen mondatot mondott: "A magyarok nem rabszolgák, nem vagyunk rabszolgák!"

Az MSZP-t az EP- és az önkormányzati választás érdekli

Az MSZP-s Tóth Bertalan szerint ez még csak a bemelegítés, és folytatniuk kell. Szerinte megteremtették az egységet a parlamentben és az utcán is. "Teremtsük meg az egységet az európai parlamenti, és az önkormányzati választásokon is! Egy az egy ellen!" - mondta.

A "demokratákkal" már nem lehet kiszúrni

A pártok utolsó szónoka Karácsony Gergely (Párbeszéd) volt. Jobbikos zászló előtt szólalt fel:




„Csoda történik velünk. Az oszd meg és uralkodj trükköt magyar demokratákkal már nem lehet elsütni. Egység van szakszervezetek, civilek, pártok és szabadságot szerető magyarok között.

Karácsony ezek után arra kérte a tüntetőket, hogy fogják meg mellettük álló kezét és emeljék fel. Majd „Boldog új Magyarországot" kívánt.

A rendezvény hivatalosan véget ért

A szónoklatok végén a szervezőket, és az összes felszólalót a színpadra szólították. Azt kérték, hogy mindenki békésen menjen haza. „Nem hagyjuk!" – skandálással lett vége, aztán elénekelték a résztvevők a Himnuszt. (Nem az izraelit, a magyart.)




Ahogy kimondták, hogy vége a tüntetésnek, tömegek indultak meg hazafelé

Eddig is szállingóztak el az emberek, de a hivatalos bejelentés pillanatában nagy tömegben kezdtek hazamenni - írja az Index.

Sztrájk szombaton? Legyen inkább tüntetés...

Van, aki úgy érti, sztrájk, van, aki szerint demonstráció, van, aki szerint ez kettő ugyanaz. Az Index megkérdezte Szűcs Tamást, a Pedagógusok Demokratikus Szakszerveztének elnökét, aki elmondta, hogy január 19-ére (ez szombat) országszerte demonstrációkat szerveznek, lehetőleg útlezárásokkal. Sztrájkról is szó van, de mivel azt alaposabban kell megszervezni, nem tartanak még ott, hogy ennek legyen dátuma. Tehát: január 19-én országos demonstrációk útlezárásokkal, sztrájk meg majd valamikor, ha szükségesnek tartják, és ha meg tudják szervezni...

Öt napot adtak Orbánnak

Országos demonstrációt hirdetett január 19-re a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a budapesti kormányellenes tüntetésen szombaton.

Kordás László közölte, hogy kedden átadják Orbán Viktornak a követeléseik listáját, és 5 napot adnak, hogy a kormány tárgyalóbizottságot állítson föl.

Ha ez nem teljesül, országos figyelmeztető sztrájk kezdődik, utakat és hidakat zárnak le a tiltakozók – jelentette ki.

Ugrálással a kormány ellen

A Parlament előtt maradt néhány száz ember időnként skandálásokba kezd, például abba, hogy „Ki nem ugrál, Orbán Viktor, hejj, hejj!".

Vannak, akik ételt osztanak, azok pedig ezt: "Orbán egy glutén!"

Ugráláson és skandáláson kívül nem sok minden történik már, összegez az Index.

Közben megérkezett a Jobbik harcias közleménye a kohnzultációról

Ebben Jakabék leírják, hogy

(Helyreigazítás: csak 30 ezüstért nem lehet őket eladni. Ez végül is igaz.)

Induljon a Nemzeti Ellenállás Konzultációja

Áder János azt kérte, Magyarország legyen csendes 2019-ben. Az NVB megfogadta a pártkatona intelmét: elutasította a rabszolgatörvényről szóló népszavazási kezdeményezésünket. A hatalom ezúttal nem mer konzultálni a néppel, mi viszont konzultálni fogunk a hatalommal.

Hamarosan indul az újabb milliárdos kormányzati plakátkampány arról a hazugságról, hogy Magyarország jobban teljesít. Kötelességünk a helyreigazítás! A mai nappal meghirdetjük a Nemzeti Ellenállás Konzultációját: mindenkit arra buzdítunk, írja ki, fesse fel a kormányzati plakátokra, hogy mit is gondol valójában az Orbán-rendszerről.

Lesznek sokan, aki majd a nemzetközi jelet festik fel, hogy O1G, mások talán azt, hogy Orbán egy lókupec. Az üzenetek egy irányba fognak mutatni: nem rabszolgák vagyunk, hanem büszke, szabad magyarok, akiket nem lehet se multiknak, se oligarcháknak eladni 30 ezüstért.

Ébred már a magyar! Jó éjszakát Fidesz, jó reggelt Magyarország!



Fotó: Túry Gergely/HVG

És akkor még egy kép a végére:





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából