Ugrás a cikkhez
Reklám

A jobboldal nem szokta szidni Nagy Imrét, Magyarország kommunisták által halálra ítélt és kivégzett miniszterelnökét – közölte csütörtökön közösségi oldalán a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára az egykori miniszterelnök unokájának, Jánosi Katalinnak a csütörtöki nap folyamán tett Facebook-bejegyzésére reagálva.



A jobboldal mártírja, mi? Kár, hogy Magyarországon 73 éve nem volt jobboldali kormány

A hvg.hu csütörtökön írt arról, hogy Nagy Imre egykori miniszterelnök unokája, Jánosi Katalin Facebook-bejegyzésében a kormány és Orbán Viktor miniszterelnök budai Várba költözésével kapcsolatban úgy fogalmazott: „Az én nagyapám, aki kétszer is Magyarország miniszterelnöke volt (és akit nem átall a jobboldal tele pofával szidni, mint »legrosszabb fajta kommunistát«) a fizetéséből bérelt lakásban lakott… A fizetéséből vett abba bútort, képet, szőnyeget…”

Kovács Zoltán szerint Jánosi Katalinnak nincs igaza. Nagy Imrét, Magyarország kommunisták által halálra ítélt és kivégzett miniszterelnökét a jobboldal nem szokta szidni, különösen nem „tele pofával”. Kiemelte: ezzel szemben kommunista múltja és tettei ellenére a nemzet mártírjai között tartja számon a jobboldal Nagy Imrét.

Jánosi Katalin bejegyzése csütörtök este nem volt elérhető, közösségi oldalán azt írta: posztját csak ismerősei láthatják.

Frissítés: Beolvaszás helyett felújítja a "jobboldali" kormány a padláslesöprő komcsi szobrát

Pénteken a reggeli órákban elszállították az Országház tőszomszédságából, a Vértanúk teréről a Nagy Imre-szoborkompozíciót.

Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program vezetője arról tájékoztatta közleményben az MTI-t, hogy a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. a vonatkozó kormányhatározatnak megfelelően megkezdte a Vértanúk terének rehabilitációját. Ennek első lépéseként a Nagy Imre-szoborkompozíciót újrafelállítás előtti restaurálásra elszállították.

Közlése szerint az alkotóval folytatott egyeztetés, a szükséges hozzájárulások beszerzése, valamint a terület előkészítése után kerülhet a "mártír miniszterelnök" emlékműve a Jászai Mari térre, a tervek szerint még 2019. június 16. előtt.



A baloldali politikusok magyarellenes mártírja




A Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság (KNEB) 2018. december 7-én adta előzetes hozzájárulását a Vértanúk terének átépítéséhez.

Wachsler Tamás, a terveket előterjesztő Steindl Imre Program (SIP) Nonprofit Zrt. vezetője akkor azt mondta, a szobor helyén a vörösterror áldozataira emlékező Nemzeti Vértanúk Emlékművét állítják vissza. A Nagy Imre-emlékművet pedig a Jászai Mari tér déli, lipótvárosi területrészének geometriai középpontjában tervezik felállítani.

A szobor áthelyezése ellen korábban Nagy Imre unokája Jánosi Katalin, valamint Nagy Imre Társaság is tiltakozott.

Nagy Imre szobrát 1996. június 6-án, a padláslesöprő komcsi miniszterelnök születésének 100. évfordulóján avatták fel az V. kerületi Vértanúk terén. Az emlékmű, amely Varga Tamás szobrászművész alkotása, három üzletember kezdeményezésére, anyagi hozzájárulásával készülhetett el.

2. frissítés: A padláslesöprő szellemi örökösei búslakodtak a Vértanúk terén

Gyertyagyújtással tiltakozott a Demokratikus Koalíció és a Nagy Imre Társaság budapesti szervezete Nagy Imre egykori miniszterelnök szoborkompozíciójának elszállítása (értsd: felújítása és áthelyezése - a szerk.) miatt pénteken a fővárosi Vértanúk terén.

Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája emlékeztetett: a szobrot 1996-ban, a "mártír miniszterelnök" születésének századik évfordulóján közadakozásból állították fel. Úgy fogalmazott: most, hogy a szobrot elvitték, maradt egy gödör. Konkrétan egy szoboré, ugyanakkor „egy álom sírgödre” is, „a közös nemzeti lét 1956-ban és 1989-ben remélt lehetőségének sírgödre” – tette hozzá.

Mécs Imre egykori ’56-os halálraítélt, volt szabaddemokrata, majd szocialista országgyűlési képviselő a néhai padláslesöprő alakját felidézve azt állította: Nagy Imre igazi emberi személyisége volt a magyar politikának és a történelemnek. Szimbolikus szobra Budapest részévé vált, a város egyik jellegzetessége lett, ahová rengetegen jártak.

Beszéde végén Mécs Imre követelte, hogy hozzák vissza Nagy Imre szobrát a Vértanúk terére.



A jobbikos zászlók ezúttal hiányoztak

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője szerint Nagy Imre szobra arra figyelmeztetett, hogy a hatalom a népé és a nemzeté, amely nem tűri a zsarnokságot. Azt mondta, az az emlékmű, amelyet a szobor helyett el akarnak helyezni a téren, annak idején alig több mint tíz évig állt ott, kevesebb, mint feleannyi ideig, ameddig Nagy Imre szobra.

Őrsi Gergely, az MSZP budapesti ügyvezető alelnöke a mintegy száz résztvevő előtt „pofátlanságnak” nevezte a szoborkompozíció elszállítását – amellyel szerinte a kormány ismét okot adott arra, hogy tiltakozók az utcára vonuljanak – és követelte Nagy Imre szobrának visszahelyezését.

A Nagy Imre-szoborkompozíciót péntek reggel szállították el a Vértanúk teréről. Wachsler Tamás, a Steindl Imre-program vezetője arról tájékoztatta közleményben az MTI-t, hogy a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. a vonatkozó kormányhatározatnak megfelelően megkezdte a Vértanúk terének rehabilitációját.

Ennek első lépéseként szállították el restaurálásra a szoborkompozíciót, amely a tervek szerint a Jászai Mari térre kerül, várhatóan még 2019. június 16. előtt. A szobor helyére a vörösterror áldozataira emlékező Nemzeti Vértanúk Emlékművét állítják vissza.

(MTI nyomán)

Kapcsolódó:

- Miért költözik Nagy Imre szobra?

- Nagy Imre: "Népünk szeretetéből és hálájából fonunk hervadhatatlan koszorút drága Sztálin elvtársunk emlékének"
- "A szocializmus harcosa, marxista-leninista forradalmár vagyok" - Nagy Imre arcképéhez
- A szocializmus harcosa, a padláslesöprő marxista-leninista forradalmár szobrát koszorúzza a kormány - meg az MSZP
- Hetven éve
- A padláslesöprő kommunista szobrát féltik a szemkilövetők
- A padláslesöprő üzenete a szabadságharcosokhoz: Álljatok a párt mögé! - Hatvan éve történt: 1956. október 24.

 





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából