Ugrás a cikkhez
Reklám

Általában víz- vagy villanyóra-leolvasónak, mesterembernek, hivatalnoknak adják ki magukat a trükkös tolvajok. Az nagyon ritka, hogy orvosként tetszelegve szedik rá az áldozataikat. Ezért is keltett feltűnést, hogy a múlt héten egy áldoktor ellen emeltek vádat. A nő a Balaton környékén portyázott. Mindenkinek azt mondta, hogy ő az új háziorvos, és családlátogatásra érkezett.

Álorvosnő tévesztett és károsított meg idős embereket a Balaton környékén, akik azt gondolták, kedvességből keresik fel őket otthonukban, kímélendő a rendelői sorban állástól. Az állítólagos doktor Balatonfüreden az új háziorvosként, álnevet használva mutatkozott be egy idős asszonynak, és azt ajánlotta, hogy némi pénzért cserébe receptet ír neki, valamint egy különleges, életmentő géppel is meglepi. Az áldozat kapva kapott az ajánlaton – mondta Gulyás Ildikó, a Veszprém megyei főügyészség szóvivője.

A beszélgetés közben megérkezett a postás, aki éppen akkor hozta az idős asszony nyugdíját. A vádlott egyből kihasználta a lehetőséget, felvette a pénzt, majd közölte a sértettel, hogy az összeget magával viszi.

A nő, amint megszerezte a pénzt, kocsiba ült, és azonnal egy másik, a Balaton közelében lévő településre, Pétfürdőre hajtott. Ott is idős emberekhez csöngetett be. A beszélgetés során közölte a felkeresett házaspárral, hogy egészségi állapotuk miatt speciális műszerre lesz szükségük. Azt állította, még aznap délután meg kell rendelni a berendezést, a pácienseinek pedig máris ki kell fizetniük a gép árának felét.

Idős áldozatai megrémültek, és ott helyben átadtak az álorvosnőnek 150 ezer forintot az életmentő gépre. A csaló megígérte, hogy a társadalombiztosítás visszatéríti a díjat, majd gyorsan távozott.

Szinte meg volt delejezve

Az álorvoslás, a kuruzslás egyidős az emberiséggel. A csalók a betegek félelmeit vagy reménytelen helyzetét használják ki. A közelgő halál rémképe a legtöbb embernél eltorzítja a valóság érzékelését, és bármit megtesznek, hogy felépüljenek. A kuruzslók ezért sokszor olyan trükköket is képesek megetetni az áldozatokkal, amelyekről messziről ordít, hogy átverések.

Egy férfitól majd' félmillió forintot csaltak ki egy egyszerű lábmasszírozó gépért még 2009-ben. A csalók egy egész céget szerveztek az átverésre. Ráckevén kibérelték a művelődési házat, és idős emberek tömegeit hívták meg egy állítólagosan teljesen újszerű, és természetesen teljesen ingyenes orvosi tanácsadásra. Mint a sértett mondta, a kezére bélyegszerű érzékelőt akasztottak, majd felvették az adatait. A vizsgálat eredménye nála, és minden más résztvevő esetében is azt mutatta, hogy a páciensnek alig hónapjai vannak hátra az életéből. A csalók azonban mindjárt dobták a mentőövet is, a csodatevő gépet, amivel stroke, szívroham, bármi megelőzhető. A masina amúgy olcsó lábmasszírozó gép volt.

A sértett csak azután nézte meg jobban a berendezést, hogy a „jótevők” elmentek. Megnézte a készülék hátulját, és rájött, hogy a Made In China feliratú eszköz legkevésbé sem az, aminek hitte. „Abban a pillanatban elszállt az agyam, hogy itt nagyon beugrottunk valamibe” – mondta. Magyarázatként hozzátette, a vásárlás előtt az lebegett szeme előtt, hogy a neje gyógyuljon meg, így szinte meg volt delejezve.

(Híradó)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából