Ugrás a cikkhez
Reklám

LE MONDE
lemonde.fr
 
Rendkívüli fordulatról számol be a vezető francia lap New York-i tudósítója, amelyet Steven Cook, a nagy befolyású Külkapcsolatok Tanácsának szakértője így fejtett ki: az izraeli offenzíva a szélesebb körű amerikai érdekekre negatív hatással van,  ugyanis a Palesztin hatóságot, Egyiptomot és Szaúd-Arábiát defenzív helyzetbe kényszeríti. Megszakadtak a szíriai-izraeli tárgyalások is, és az Egyesült Államok nehezebben tudja majd elérni kitűzött céljait.

 
LE SOIR
lesoir.be
 
A címlapján az égő Gázát „pokolnak” nevező belga lap Palesztina brüsszeli fődelegátusával, Leila Sahiddal készült interjújában az olvasható, hogy az, amit Izrael most véghez visz, az hatvan éve a legsúlyosabb háborús bűntett. Sahid azt javasolja, hogy a Palesztin Hatóság szakítsa meg diplomáciai kapcsolatokat Izraellel.
 
 
TIME
time.com
 
Az amerikai hírmagazin arról számol be, hogy „több izraeli kapaszkodott fel a Zderót város melletti zöld dombokra és onnan éljeneztek, ahogyan Gáza fölé fekete füstfelhők emelkedtek és 64 izraeli gép csapott le ismételten”.

 
LA LIBRE BELGIQUE
lalibre.be
 
A jobbközép belga lap ramallahi tudósítója arról számol be, hogy Ciszjordániában a fiatalok szemében egyértelműen a Hamász a „menő” és a Fatahot gyáva megalkuvóként átkozzák.
 
***

 
Mauritánia visszahívta izraeli nagykövetét tiltakozásul a Gázai-övezetet érő izraeli offenzíva miatt.
 

AFP
afp.com
 
A rasszizmus és antiszemitizmus ellen küzdő több francia szervezet tiltakozott, amiért Toulouse francia városban nekivezettek egy kocsit egy zsinagógának, majd az autót felgyújtották. Az egyik szervezet nyilatkozata szerint semmi nem  igazolhatja a palesztin nép szenvedésének „antiszemita kiaknázását”.

 
GLOBAL RESEARCH
globalresearch.ca
 
Mahathir Mohamad, Malajzia volt miniszterelnöke nyílt levelet írt Barack Obama megválasztott amerikai elnöknek, amelynek bevezetőjében azt írja, az Egyesült Államoknak valóban változnia kell, mert a világon a leggyűlöltebb ország lett. „Még az európaiak is ellenszenvvel viseltetnek arroganciájuk irányában”. Ezután 9 pontba foglalja azt, hogy Amerikának milyen változásokat kellene véghezvinnie. Nem szabadna embereket legyilkolnia. „Hagyja abba az izraeli gyilkosok feltétel nélküli támogatását pénzükkel és fegyvereikkel”, olvasható a 2. számú ajánlásban. „Ne gyilkoljon embereket, mert nem demokraták. Keresztes hadjáratuk más országok demokratizálására több embert ölt meg, mint azok az önkényuralmi kormányok, amelyeket megdöntöttek. Még sem sikerült Önöknek semmi”, áll a 6. ajánlásban. A volt kormányfő szerint, ha Obama megfogadja tanácsait, az amerikai nagykövetségeket körülvevő magas kerítéseket a rajtuk lévő pengehuzal tekercseket el lehet takarítani.

(Lovas - MN)



Friss hírek az elmúlt 24 órából