Hét civil vesztette életét az ukrán hadsereg tüzérségi támadásainak következtében pénteken az Ukrajnával határos délnyugat-oroszországi Belgorod megyében - közölte Telegram-csatornáján szombaton Vjacseszlav Gladkov helyi kormányzó.

Scsebekino településen egy többlakásos társasház romjai alól négy holttestet emeltek ki szombaton a mentők, egy ötödik, egy nő, akit élve találtak, később a kórházban halt meg. Nem ismeretes, hogy a házat közvetlen találat érte volna. A kormányzó egy-egy további civil halottról tájékoztatott Oktyabrszkij és Murom településekről.

A nagyrészt elnéptelenedett Scsebekino az ukrán határtól mintegy öt kilométerre fekszik. Ukrán oldalon terül el Vovcsanszk városa, amely körül jelenleg heves harcok folynak.

A belgorodi régió az orosz erők felvonulási és logisztikai támaszpontja. Mióta az orosz hadsereg május közepe óta ezen a frontszakaszon szárazföldi offenzívát indított, Ukrajna intenzívebben lövi a régiót. Az Egyesült Államok és Ukrajna egyes támogatói engedélyezték Kijevnek, hogy a tőlük kapott fegyvereket a határ túloldalán is bevesse.

(MTI)