Ugrás a cikkhez
Reklám

A pandémia eddigi tapasztalatai alapján több kutatás foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy az elhízottság milyen kapcsolatban lehet a Covid-19-betegség súlyosra fordulásával.Illusztráció: Shutterstock/iStock

Az elméletek szerint a jelentős túlsúly megnöveli számos egészségügyi probléma kialakulásának kockázatát. Ezek pedig hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a koronavírusos páciensnél súlyosra forduljon a Covid-19-betegség.

Egy új tanulmány több mint 5200 fertőzött ember esetét vizsgálta meg. A csoport 35 százaléka elhízott volt. A kutatók megállapították, hogy a nagy testtömegindexű páciensek nagyobb eséllyel kerültek kórházba a Covid-19-betegség miatt, mint a normális testtömegindexűek.

A tudósok továbbra is dolgoznak annak kiderítésén, hogy milyen szerepet játszik az elhízás a betegség súlyosbodásában. Elképzelhető, hogy az elhízás érinti az immunrendszert, de az is, hogy a pandémia a meglevő közegészségügyi problémákat erősíti fel.

A kutatók szerint az elhízás lehet a hátterében annak, hogy egyes országokat, közösségeket súlyosan érint a koronavírus-járvány. Az Egyesült Államokban a felnőtt lakosság körében 42 százalék az elhízottak aránya. Ez az arány pedig a fekete és spanyolajkú lakosság körében még magasabb.

Egy 170 cm magas felnőtt embert 86 kilogrammos testsúly fölött, 30-as testtömegindextől tartanak elhízottnak. A Covid-19-betegség súlyosra fordulásának megemelkedett kockázata az extrém elhízottaknál, vagyis a 40-es és afölötti testtömegindexű embereknél jelentkezik.Grafika: mayoclinicproceedings.org

A kutatók rámutattak, hogy számos tényező nehezíti meg az elhízottak szervezete számára a tüdőt károsító koronavírus-fertőzéssel való küzdelmet. A jelentős túlsúlyt viselő szervezet, a testzsír kiterjedtsége csökkenti a tüdő kapacitását. Egy másik probléma lehet az elhízással gyakran együtt járó krónikus gyulladás. A gyulladás természetes védekezési módja testünknek a káros betolakodókkal, köztük a vírusokkal szemben. A hosszan tartó gyulladás azonban nem egészséges, és alááshatja a szervezet védekezését, amikor valódi fenyegetéssel kerül szembe.

"Mintha gázolajat öntenénk a parázsló tűzre" - világított rá Dariush Mozaffarian, a Boston melletti Tufts Egyetem elhízáskutatója.

A tudósok azt is vizsgálják, hogy esetleg a koronavírusnak lehet-e valamilyen sajátossága, ami miatt az elhízottak érzékenyebbek rá, és jobban megbetegíti őket.

Az elhízottság a kezelést is befolyásolja: a kórházban a légzés megkönnyítésére hasra fektetik a betegeket, de az elhízottaknál ez nehézségbe ütközik, ezért ezek a páciensek gyakrabban szorulnak lélegeztetésre.

Egy további probléma, hogy a koronavírus-fertőzés ellen kifejlesztett vakcina esetleg nem lesz elég hatékony az elhízottak esetében - mutattak rá a szakemberek.

Frissítés: több krónikus betegsége és sok fölösleges kilója volt egy Nyitrán elhunyt fiatal lánynak

A nyitrai kórházban életét vesztette egy 15 éves lány, akinél koronavírus-fertőzést állapítottak meg.

A történteket a kórház vezetősége erősítette meg a TV JOJ-nak. A polimorbid, azaz több krónikus betegséggel küzdő 15 éves lányt szombaton vették fel a nyitrai kórházba. Miután pozitív lett a koronavírustesztje, áthelyezték a fertőzőosztályra, ahol nem sokkal később életét veszette. Az csak a boncolást követően derül ki, hogy a lány halálát a koronavírus okozta-e.

Marek Krajcí egészségügyi miniszter szerdai sajtótájékoztatóján szintén megerősítette a lány halálhírét. Hozzátette, hogy a páciens erősen túlsúlyos volt, ami növelte a fertőzés szövődményeinek kockázatát.

(MTI - Paraméter nyomán)

Kapcsolódó: Brit kutatók is megerősítették: nincsenek koronaveszélyben a gyerekek - kivéve, ha négerek vagy kövérek

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából