Ugrás a cikkhez
Reklám

A berlini Friedrichstraßén mintegy 20 ezres menet követeli a koronavírus-járvány megfékezésére irányuló rendelkezések hatálytalanítását, miközben azt hangoztatják, hogy a járványnak már vége, s eljött a szabadság napja. A vonuló tömeghez egyre többen, főleg fiatalok csatlakoznak a német fővárosban - tudósít a 19vierundachtzig.com közösségi oldal és a Traunsteiner Tagblatt honlapja.A vírus elleni rendelkezések ellen tüntetők Berlinben – Persze, hogy az antifa társulat is ott van (fotó: AP)

Németország fővárosában „Das Ende der Pandemie – Tag der Freiheit” (A világjárvány vége – A szabadság napja) jelszóval főleg eszement német fiatalok, mintegy 20 ezer ember vonul Berlin Friedrichstraße nevű főutcáján. A tüntetés különböző helyszínekről bejelentkező, élő képeket továbbító 19vierundachtzig.com hírportál tudósítója szerint a 7 és fél kilométer hosszú menet résztvevőinek száma egyelőre mintegy 15-20 ezer, ám a sok csatlakozót tekintve a tüntetők száma nemsokára akár hat számjegyű is lehet.Vonuló tömeg a Friedrichstraßén (fotó: Cristoph Sroeder)

A koronavírus-járvány elmúlását „ünneplő”, a jelek szerint a közösségi médiákon közzétett felhívások hatására utcára özönlő emberek a többi között a „Wo bleibt die Corona Pest?” (Hol marad a koronadögvész?) fölirattal ellátott transzparenseket emelik magasba. A Brausteiner Tagblatt tudósítójának a tüntetés jelszavának második mondatáról rögtön az jutott eszébe, hogy a „náci ikon” Leni Riefenstahl főszerepelésével A szabadság napja címmel volt egy propagandafilm, amely az NSDAP 1935-ben tartott pártnapjáról szól.„Hol maradt a koronapestis (dögvész)?” – kérdezik a járvány végét ünneplők

Jan Redmann, a kormányzó CDU Brandenburg tartománybeli parlamenti frakcióvezetője a mostani tüntetést a Twitter-oldalán így kommentálta: „Ismét naponta ezer új megfertőzést diagnosztizálnak, s ennek ellenére Berlinben a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott rendelkezések ellen tüntetnek? Ilyen veszedelmes hülyeséget többé nem engedhetünk meg magunknak.”

Frissítés: A hírünkhöz csatolt élő közvetítésből kitűnik, hogy a tüntetők kemény magja, vezetősége között megjelent a német rendőrség. A karneváli hangulatban egybegyűlt, az utca közepén felállított pódiumról politikai szónoklatokra és zenei előadásokra váró tömeget a rendőrség minden valószínűség szerint nemsokára feloszlatja.Izraeliek is támogatják a koronavírus megszűnését ünneplő németeket (kép forrása: RT)

H. J. – Kuruc.info

2. frissítés: Oszlatott a rendőrség

Feloszlatta a német rendőrség szombaton kora este azokat a tüntetőket, akik azért gyűltek össze Berlinben, hogy tiltakozzanak a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások ellen.

A rendőrség azzal indokolta a fellépést, hogy a demonstráció szervezői nem voltak képesek biztosítani az egészségbiztonsági előírások betartását.

20 ezer vagy 1,3 millió?

A hatóságok szerint 20 ezer fős tömeg vonult át a belvároson a Brandenburgi-kapuig, és vett részt azt követően a tiltakozáson, míg a szervezők 1,3 millió főre becsülték a résztvevők számát.

Csak kevés tüntető viselt szájmaszkot, akin volt, arra többen rákiabáltak, és arra szólították fel, hogy vegye le. Sokan a távolságtartásra sem ügyeltek. A tiltakozók fütyültek, "szabadságot" követeltek és "ellenállásra" buzdítottak. Többen azt kiabálták: "a koronavírus-világjárvány a legnagyobb összeesküvés-elmélet".

Nácizó ellentüntetők

Ellentüntetők is gyülekeztek, akik közül többen azt kiáltozták a demonstrálóknak: "nácik kifelé!". A rendőrség a nap folyamán távol tartotta egymástól a két tömeget, hogy megakadályozza az összetűzéseket.

A berlini tüntetésre Németország-szerte mozgósítottak szimpatizánsokat. Andreas Geisel berlini szenátor péntek este arról beszélt, hogy "neonáci szervezetek" is toboroztak résztvevőket.

Jens Spahn német egészségügyi miniszter bírálta a tiltakozókat amiatt, hogy nem tartották be a biztonsági előírásokat. Elismerte, hogy az embereknek világjárvány idején is joguk van tüntetni, de nem így, ahogy az szombaton történt. "Józan ész, kitartás és összefogás kell ahhoz, hogy a pandémiát legyőzzük" - írta a tárcavezető a Twitteren.

SPD-társelnök: covidióták!

Saskia Esken, a szociáldemokrata párt (SPD) társelnöke úgy fogalmazott: "Covidióták ezrei most idézték elő a járvány második hullámát" azzal, hogy nem tartottak egymástól távolságot, és nem viseltek szájmaszkot. Ostorozta a tüntetőket amiatt, hogy nemcsak az emberek egészségét tették kockára, hanem az egész ország sikerét is a járvány elleni küzdelemben és a gazdaság újraindításában.

A hét végére további hasonló rendezvényeket terveznek Németországban annak ellenére, hogy az új koronavírus-fertőzések száma egyre emelkedik. Az utóbbi 24 órában 955 új esetet regisztráltak, május óta nem emelkedett ilyen nagy ütemben a fertőzések száma, leszámítva egy június közepi helyi gócpontot egy húsüzemben. A hatóságok szerint az emelkedést az magyarázza, hogy az emberek nem tartják be az óvintézkedéseket.

Németországban meghaladja a 209 ezret a regisztrált fertőzöttek száma, a koronavírussal összefüggő halálesetek száma pedig 9148.

(MTI nyomán)

Kapcsolódó: Német miniszter: szigorúbban kellene büntetni a járvány miatt bevezetett korlátozásokat megsértőket

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából