Ugrás a cikkhez
Reklám

A Magyar Iszlám Jogvédő Egyesület közleménye az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, illetve a 2019-es christchurchi vérengzés évfordulói alkalmából

A koronavírus-járvány terjedése mellett nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy március 15. legalább két fontos esemény évfordulója.

1848-ban ehhez a dátumhoz köthető a forradalom és szabadságharc kezdete, melynek számos későbbi hősét a szabadságharc leverése után az Oszmán Birodalom fogadta be, és az emigránsok közül többen is fölvették az iszlám vallást.

Tavaly pedig ezen a napon hajtotta végre Új-Zélandon a terrortámadást a christchurchi mészáros, több mint 50 muszlimot megölve. A támadó a fegyverére olyan magyar hősök neveit is rávéste, akikről úgy vélte, az iszlám ellen harcoltak.

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a nemzeti identitás és a haza védelme nem állítható szembe a vallásos identitással és a hitvédelemmel. Ezek összemosása veszélyes ideológiai elegyet alkot. A jelen helyzetben fontos az összefogás nemzeti és vallási hovatartozástól függetlenül, a vírus ugyanis nem válogat.

Egyesületünk a különleges jogrend alatt is folytatja a jogi tanácsadást az arra rászorulók részére. Különösen fontos, hogy a magyar jog keretei között a muszlimok végrendelkezzenek vagyonukról és a temetkezés módjáról. Ebben is segítséget tudunk nyújtani. Mindenkit buzdítunk továbbá a hatóságokkal való együttműködésre és az egymásra való odafigyelésre - zárja közleményét a "Magyar" Iszlám Jogvédő Egyesület.

(MTI OS)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából