Ugrás a cikkhez
Reklám

Nicolae Tănase, egy Prahova megyei faluban szolgáló ortodox pap egy konstancai konferencián arról beszélt, hogy a szexuálisan bántalmazott lányok „nem teljesen ártatlanok”, sőt egyenesen börtönbüntetéssel kellene sújtani őket. A Román Ortodox Egyház szóvivője, Vasile Bănescu elítélte Tănase szavait – számol be róla a News.ro nyomán a Mandiner.

A pap egész pontosan úgy fogalmazott, hogy „a csinos lányok vonzzák a fiúkat, aztán a fiúk börtönbe kerülnek, mert bántották a lányokat. De a lányok sem éppen ártatlanok ebben, őket is felelősségre kell vonni. Ha a fiút hat év börtönnel sújtják, a lány kapjon három-négy hónapot Mert a fiú nem magától, hanem azért kötött belé, mert a lány különleges módon hatott rá.”



Fotó: Raluca Ene / Basilica.ro

A Román Ortodox Egyház szóvivője, Vasile Bănescu Facebook-oldalán hosszan kifejtette minderről a véleményét, mondván, ez egy kiváló példája annak a barbár módon klerikalizált „gondolkodásnak”, amely „állig fel van fegyverkezve az ész, a szelídség és a teológia ellen (…) Miközben a kereszténység lényege éppen a szabadság, szeretet, öröm. A felelős szabadság, az önzetlen szeretet, a találkozás és a feltámadás öröme.”

Tănase szintén a közösségi médiában reagált. Szerinte szavait kiragadták a kontextusból, ő csak azt mondta, hogy nemi erőszak esetén a bíróságnak „interdiszciplináris bizottság vizsgálatát kellene kérnie, hogy felmérjék az áldozat szerepét is, mert „a cél nem az, hogy az erőszaktevő éveket töltsön börtönben, hanem az, hogy elkerüljék az ilyen helyzetet. A büntetés pedig természetes következménye annak, ha az áldozatot is bűnösnek találják”.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából