Pakisztán kiadja Norvégiának az oslói buzibárban 2022-ben történt lövöldözés kitervelőjét - jelentették be a norvég hatóságok pénteken. Sajtótájékoztatóján Emilie Enger Mehl, a skandináv ország igazságügyi minisztere azt mondta, Arfan Bhatti jelenleg már egy Norvégiába tartó repülőgépen ül, norvég rendőrök őrizetében.

Bhatti - aki tagadta, hogy bármi köze lenne a merénylethez, és tiltakozott a kiadatás ellen - a norvég rendőrség közlése szerint a landolás után azonnal előzetes letartóztatásba kerül.

Bhatti ügyvédje, John Christian Elden szintén tiltakozott a kiadatás ellen, kiemelve, hogy arra még az előtt került sor, hogy a pakisztáni legfelsőbb bíróság ítéletet hirdetett volna védence ügyében.

A pakisztáni hatóságok annak ellenére döntöttek a kiadatás mellett, hogy Oslo és Iszlámábád között nincs kiadatási egyezmény.

A London Pub nevű, közismert oslói buzibárban és egy közeli szórakozóhelyen két éve, június 25-én elkövetett fegyveres támadás során két ember életét vesztette, és kilenc ember megsebesült. Az elkövetőt, Zaniar Matapour 43 éves, iráni származású norvég állampolgárt a mulatozók tartóztatták fel a támadás után pár perccel. A rendőrség szerint a radikalizálódott muszlim férfi "mentális betegségben szenved".

Matapourt gyilkossággal, gyilkossági kísérlettel és terrorizmussal vádolják. A férfi a márciusban kezdődött tárgyaláson ártatlannak vallotta magát, és nem volt hajlandó elárulni, mi késztette tettére.

(MTI nyomán)