Ugrás a cikkhez
Reklám

Egy Mario Improta nevű olasz karikaturista szombaton tette közzé a múlt csütörtöki brit választásra és a Brexitre reflektáló művét a Twitteren, melyen az Európai Uniót Auschwitzhoz hasonlítja.

Az alkotáson Boris Johnson brit miniszterelnök látható rabruhában és brit zászlót lengetve, miután frissen szabadult egy Auschwitzra kísértetiesen hasonlító koncentrációs táborból. Az Arbeit macht frei felirat helyén azonban az Európai Unió felirat díszeleg.

#Brexit pic.twitter.com/SYIhTKkB20

— Mario Improta (@marioimprota72) 2019. december 14.

A karikatúra - micsoda meglepetés - ellenszenvet váltott ki, több politikus, illetve a római zsidó közösség is támadta, az Auschwitz Emlékmúzeum pedig olaszul szólt hozzá, rámutatva, hogy a koncentrációs tábor kapuja feletti - munkára vonatkozó - felirat "az emberi gyűlölet szimbóluma".

A kritikák hatására a művész egy újabb verziót tett közzé, melyen az EU-t egy vécécsészeként ábrázolja. A bejegyzésében azt írta, nem volt helyes a részéről az Európai Uniót egy koncentrációs táborral azonosítani.

Ho modificato la vignetta.
Non era corretto identificare l’Unione Europea con un campo di concentramento. pic.twitter.com/lJtIOwZaq6

— Mario Improta (@marioimprota72) 2019. december 15.

A vécécsésze-ipar, a holoiparral ellentétben, nem kapott hisztirohamot, úgyhogy valószínűleg ez tekinthető a végleges változatnak.

(Index nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából