Ugrás a cikkhez
Reklám

A szállítógépjárművek világában több óriás is dolgozik, közöttük - méretei alapján - az első helyen áll a fehérorosz BelaAZ-75710 jelű billenős teherautó. A Caterpillar 797B ezen gigász mellett szinte „lendkerekes autónak” tűnik. A fehérorosz gép 450 tonna hasznos terhet képes kerekein elgurítani a kívánt helyre. A Belorusz Autógyárban elsősorban a különféle nyitott bányászati technológiákat használó cégek részére fejlesztették ki e monstrumot.



A fehérorosz óriás és "testvére", a Caterpillar gigásza

A gép méretei teljesítményéhez igazodnak, hossza 20 méter, szélessége 10 méter, magassága 8 méter. A gép 8 keréken gurul, ezek mindegyike 100 tonna terhelésre van tervezve.

A nyitott bányákban általában szerpentineken közelítik meg a fejtés helyét, illetve szállítják a felszínre a terhet, ezért a fehérorosz óriást két darab, egyenként 65 literes dízelmotor hajtja, ezek összteljesítménye 4651 lóerő. A hatalmas motorok nincsenek közvetlen kapcsolatban a kerekekkel, feladatuk 4 Siemens gyártmányú generátor meghajtása, amelyek egyenként 1200 kilowatt teljesítményt közölnek a kerekek felé. A gép teljes terheléssel 64 km/h sebességre tud felgyorsulni vízszintes úton. Egy különleges, pneumatikus hidroakkumulátorral van ellátva a gép, amely ha „lerobban a jármű”, a hat hidroakkumulátorban felgyülemlett nyomás segítségével a főtengelyt néhány fordulatra kényszeríti, így a gépet sikerül az útról lekormányozni, mert egyébként igen sok erős ember kellene a levontatáshoz.

E gigász több Guiness-rekord tulajdonosa is, 2014-ben megdöntötte saját terhelési rekordját és 504 tonnát fuvarozott. A világ minden tájáról jönnek az „óriásért” Fehéroroszországba, szénbányák, ércbányák tulajdonosai.

Forrás: quto.ru

(Olvasónktól)



Friss hírek az elmúlt 24 órából