Ugrás a cikkhez
Reklám

Törökországgal szembeni szankciókat javasol az Európai Parlament. Az EP strassburgi plenáris ülése csütörtökön szavazta meg az állásfoglalását, amelyben elítéli Törökország egyoldalú katonai akcióját, melynek következtében legalább 300 ezren kényszerültek már arra, hogy elhagyják az otthonaikat. Az Európai Néppárt frakciószinten támogatta a szöveg elfogadását, így a Euronews tudósítása szerint a néppárti fideszes képviselők is támogatólag emelték fel a kezüket a szavazásnál - miközben a magyar kormány Európában csaknem egyedüliként többször is egyértelműen kiállt az Erdogan-kormány agressziója mellett, és egy darabig uniós szinten is blokkolta az elítélő nyilatkozat megszületését.

Az EP visszautasította, hogy Recep Tayyip Erdogan elnök „fegyvernek használja a menekülteket, hogy az Európai Uniót zsarolja velük", és arra szólította fel a tagállamokat tömörítő Európai Unió Tanácsát, hogy vezessen be szankciókat és beutazási tilalmat az emberi jogi visszaélésekért felelős török tisztségviselők ellen.

Az EP azt is szeretné, ha a Tanács fontolóra venné a török gazdaságot sújtó szankciókat, főként a mezőgazdasági termékekkel kereskedelmére vonatkozóan. A képviselők végső megoldásként pedig az EU és Törökország közötti vámunió felfüggesztését is javasolják.

Az EP elutasította a török kormány északkelet-szíriai biztonsági zónára vonatkozó tervét, amelyet kedden Vlagyimir Putyin orosz államfő is jóváhagyott. Az EP-képviselők azt szeretnék, ha a török-orosz járőrök helyett az ENSZ garantálná a térség biztonságát, már csak azért is, mert véleményük szerint a török-amerikai tűzszünet lehetőséget adhat a török hadseregnek annak, hogy tartósan megszállja a területet.

Az EP szolidaritását fejezte ki a kurd néppel, és arra is figyelmeztetett, hogy az Iszlám Állam ismét erőre kaphat.

A csütörtökön megszavazott állásfoglalást szerdán heves vita előzte meg. Bár a nyilatkozatnak jogi következményei nincsenek, az 500 millió európai választópolgárt képviselő testület politikai véleményét nehezen kerülhetik ki a tagállami kormányok.

(Index)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából