A tartalomból:




Pörzse Sándor: Hogy lett cigánygyűlölő Tóta W.-ből?

A kedves Olvasó is tudja, hogy a Jobbik számtalanszor volt elszenvedője hasonló hisztihadjáratoknak. Mielőtt e cikket megírtam, megnéztem az újságíró-társadalom reakcióját Tóta W. mondataira. Még az egyik legnagyobb Fidesz-nyalonc is azt írta, hogy Tóta W. mondataiban nyoma sincs a rasszizmusnak, mindössze Orsós kolléga alkalmatlanságára utal.

Balogh Gábor: Két pásztor, egy nyáj

2007. március idusán, a Gyurcsány-korszak legmélyén néhány barátommal úgy döntöttünk, hogy kimegyünk a Múzeumkertbe, hogy megtekintsük El Qró mester ünnepi gondolatait. Súlyosan előítéletes fiatalemberek lévén, nagyjából biztosak voltunk benne, hogy a „Magyar Népköztársaság miniszterelnöke” (a rangot magától Bangó Margittól, a hazai cigányzene királynőjétől kapta, tehát mint nemesi cím, melyet illik komolyan venni) háromféle dolgot fog mondani. Közhelyeket, baromságokat és hazugságokat. Nem csalódtunk, így is történt. Miután elégedetten konstatáltuk, hogy politikai elemzőképességünk ismét nem hagyott cserben minket, hangos füttyszóval jeleztük, hogy lassan abba lehetne már hagyni az ünnepi szónoklatot – elvégre a Nemzeti Múzeum árkádjai sem bírnak ki mindent, ha meg leszakadnak, az nem csak Fletónak lenne kellemetlen, hanem a mögötte biodíszletként felsorakozott gyerekeknek is.

Megküzdünk minden négyzetcentiméterért

Megalakulásunk óta azért küzdünk, hogy ezt az egész, Fidesz és MSZP által fémjelzett politikai rendszert leváltsuk – nyilatkozta a Bar!kádnak Vona Gábor. A Jobbik elnöke szerint a jövő arról fog szólni, hogy a nemzeti párt közvetlenül a magyar emberekhez jusson el terveikkel, nem pedig megmondva nekik, hogy mit, hogyan csináljanak. Vona Gábor elmondta: jobb, ha az üzeneteink közül maguk választják ki, hogy mi az, amit ők később a szavazataikkal is szívesen támogatnak. Szerintünk ez jelenti a néppártosodást s egyben a civil társadalom megerősítését.

Kórkép Magyarországról

Simicska Lajos azt állította, hogy katonaidejük alatt Orbán Viktor jelentett róla. Kommentár nélkül összefoglaljuk, hogyan alkottak koalíciós védőhálót a kormányfő körül egykori és jelenlegi bal- és jobboldali baloldali politikusok, kormánypárti újságírók.

Narancs felhő, lila köd

A tájékoztatás forradalmára készítették az országot a közmédia felforgatásával, megújításával. Ez a forradalom megbukott. A háború persze tovább folyik. Orbán Viktor és Simicska Lajos háborúja. Nem a mienk. Ahogy nem a mienk az ugyancsak most indított Petőfi m2 sem.

Kettészakad a magyar egészségügy

Egy képzavarral élve: a magyar egészségügy haldoklik. Az újraélesztésre több módszer is adódna, de mindegyik rizikós, s a politikának bizony beletörne a bicskája. Egyetlen kormányzat sem vállalja fel a radikális paradigmaváltást ebben az ágazatban (sem), mert az akkora szavazótábort tolna át az ellenoldalra, melyet a regnáló hatalom nem engedhet meg magának – nyilatkozta a Bar!kádnak egy neve elhallgatását kérő egészségügyi szakközgazdász, aki évekig menedzselt nyereségesen egy kórházat. Óriási káosz jellemzi manapság az egészségügyet, a kormány nagy átalakításokra készül, azonban szakmai vélemények szerint csak kapkodnak és sorozatosan rossz döntéseket hoznak. Egy biztos, kórházak, osztályok és munkahelyek fognak megszűnni. Többféle megoldás létezhet, a Jobbik szerint a párhuzamosságokat átgondoltan kellene felszámolni az ellátásban, az államnak több pénzt kellene szánnia az egészségügyre, eszközfejlesztésre és sok-sok üres ígérgetés után végre be kell vezetni a szférában dolgozók számára az életpályamodellt.

Utolsó vasárnap

Vége. Ezentúl a vasárnapok már nem lesznek olyanok, mint eddig. A plázák szerelmeseinek új program után kell nézni, a bevásárlást erre a napra szervezőknek át kell ütemezni a hetet, a kereskedelemben dolgozóknak pedig még többet kell gürizni, hogy a kieső óraszámot pótolni tudják. Március 15-én lépett hatályba a kereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény.

A félelem mint háborús propaganda

Az Egyesült Államok felkérésére a nyugati értékközösségre hivatkozva vívna háborút a magyar kormány az Iszlám Állam ellen. A mostani nagy globális bizonytalanságban viszont egészen biztos pont lehet a félelem propagandája, amely összekovácsol, és amely gazdasági növekedést hoz a világot irányítani akaró nagyhatalmak számára. Viszont egy dologról elfeledkezünk, mégpedig hogy az Iszlám Állam mai formáját is az USA-nak köszönhetjük.

Félelem és várakozás

A megszokott többtízezres tömeg helyett mindössze pár százan vettek részt a Székely Szabadság Napja alkalmából tartott megemlékezésen, köszönhetően annak, hogy Marosvásárhely polgármestere megtiltotta az autonómiapárti felvonulást, majd bűnvádi eljárással fenyegette meg a „felbujtókat”.

„A magyar nép nevében?” (5. rész)

160 – ennyi embert végeztek ki 1945 és 1948 között az úgynevezett népbírósági ítéletek következményeként csak Budapesten. Sorozatunkban történelmi adatokra, iratokra támaszkodva vesszük számba azokat a vérbírákat, akik a koncepciós perekben összesen 22 642 személy ellen hoztak elmarasztaló ítéletet.

Híres lovak a történelemben (3. rész)

A lovak kiemelt szerepet töltöttek be az emberiség életében a történelem folyamán közel 4000 évvel ezelőtti háziasításuk óta. Sok nép köszönhette felemelkedését a lovaknak, míg számos nemzet kultúrája fonódott össze ezen nemes állatokkal. A magyar mondavilág is bővelkedik ilyen jellegű történetekben, elég csak a fehér ló legendájára gondolni. A lovak jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, hogy többük neve is fennmaradt az utókor számára, hiszen volt olyan példányuk, amelyik egészen a szenátorságig vitte élete folyamán.

Zemplén fővárosában

„Rákóczynak ősi szülőföldje, Kossuth Lajos nagy lelkével töltve, nyelvteremtő Kazinczynk Széphalma, Szemerének múzsalakott falva” – és ha e sorokból sem derült hol is járunk, majd nagy földrajztudósunk, Cholnoky Jenő kisegít: „Az Alföld szélén kiemelkedő tűzhányóhegy impozáns romjainak lábánál, mesés szép helyen fekszik Sátoraljaújhely. Egyik oldalán vadregényes erdős hegyek, a másikon a végtelen Alföld. De micsoda hegyek! Óriási nagy tűzhányóhegy félig eltemetett, de még mindig épségben megmaradt romja!” Szeretjük Sátoraljaújhelyet.

Keresse csütörtökönként az újságárusoknál vagy a http://www.dimag.hu/magazin/Barikad oldalon!