Németország „soha nem fogja eltűrni” az antiszemitizmust, miközben erőfeszítéseit a közel-keleti tűzszünetre összpontosítja - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár vasárnap az Izrael elleni október 7-i támadások közelgő első évfordulója alkalmából online videoüzenetben tett megemlékezésében.

Felidézte tavaly októberi izraeli látogatását, amikor találkozott a Hamász által október 7-én megölt vagy túszul ejtett személyek hozzátartozóival (érdekes, a zsidók áldozatainak hozzátartozóival sosem találkozott - a szerk.), és azt mondta "soha nem fogja tudni elfelejteni azt". Scholz elfogadhatatlannak nevezte, hogy „a zsidó vallású polgárok Németországban félelemben és terrorban éljenek”, hogy aggódjanak a kipa nyilvános viselése miatt, vagy hogy ne beszélhessenek iskolatársaiknak származásukról.

„A zsidó emberek itt, Németországban államunk és az ország minden tisztességes emberének teljes szolidaritását élvezik” - szögezte le Scholz.

Megérti - mondta -, hogy sok, a régióhoz kötődő lakos rendkívül aggódik az elmúlt hetekben a Közel-Keleten kiéleződött harcok miatt. Ezzel kapcsolatban Scholz ismét tűzszünetre, a gázai civilek védelmére és a fennmaradó izraeli túszok szabadon bocsátására szólította fel a harcoló feleket.

Scholz figyelmeztetett a konfliktus regionális konfliktussá válásának veszélyére, és kijelentette, hogy Németország folyamatosan egyeztet nemzetközi partnereivel a további eszkaláció megakadályozása érdekében.

„A Hamász Izrael elleni terrortámadásainak első évfordulóján a béke és a megbékélés távolabbinak tűnik, mint valaha a Közel-Keleten. De annyi bizonyos, hogy konfliktus életképes megoldásához mindenképpen a kétállami megoldáshoz vezető hiteles útra kell lépni” - zárta videoüzenetét Scholz.

(MTI nyomán)