Négy bevándorló, közöttük egy kétéves gyermek vesztette életét szombaton két átkelési kísérletben a La Manche-csatornán, útban Franciaországból Nagy-Britanniába.

A kétéves gyermek élettelen testét az egyik csónakban találták meg, míg a három felnőtt a másik csónakban halt meg - közölte az észak-franciaországi Pas-de-Calais megye prefektusa, Jacques Billant. A megyei vezető szerint az év eleje óta ötvenegyen haltak meg, akik csónakkal próbáltak meg a csatornán átkelni.

A szombati halálesetekkel a 2024 évi hajótörések áldozatainak száma rekordot döntött a La Manche-csatornán.

Boulogne-sur-Mer város köztársasági ügyésze szerint az első jelek szerint a gyermeket a csónakban "agyonnyomták". Guirec Le Bras szerint a gyermek Németországban született egy 24 éves szomáliai anyától.

A prefektus szerint a mentők a három holttesten kívül több másik embert mentettek ki, akik "pánik és lökdösődés" közepette estek ki a 83 utast szállító bárkából. Az áldozatok valószínűleg sokkot kaptak, és megfulladtak a felfújható csónak alján lévő negyvencentis vízben.

A kormány fokozni fogja az embercsempész maffiák elleni harcot, amelyek a halálos átkelések szervezésével gazdagodnak meg - írta az X portálon Bruno Retailleau belügyminiszter, aki a szörnyű tragédia miatti felelősségérzet átérzésnek fontosságát hangsúlyozta.

Szombat reggel egy bevándorlókkal telezsúfolt bárka kérte az Abeille-Normandie vontatóhajó segítségét - közölte a csatornáért és az északi-tengeri térségért felelős tengeri prefektúra (Premar). A hajó tizennégy embert emelt ki a csónakból, közöttük egy elhunyt kiskorú és egy sérült volt.

(MTI)