Ugrás a cikkhez
Reklám

A pakisztáni és az iráni külügyminiszter hétfői egyeztetése után bejelentette, hogy tiszteletben tartják a másik ország szuverenitását és területi integritását, és elhatározták hogy kiterjesztik biztonsági együttműködésüket.

Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter és pakisztáni ügyvivő kollégája, Dzsalil Abbász Dzsiláni a pakisztáni fővárosában ült tárgyalóasztalhoz, mindössze egy-két héttel azután, hogy a két ország drónokkal és rakétákkal egymás területét támadta.

A két ország között feszült volt a viszony az elmúlt hetekben, Pakisztán két hete még a nagykövetét is visszahívta Teheránból, mert Irán rakétacsapást mért pakisztáni területen a Dzsais al-Adl dzsihadista szervezet két fontos bázisára. Az iszlámábádi külügyi tárca akkor közölte, hogy egyelőre az iráni nagykövetet sem engedik vissza az országba, és válaszul Pakisztán egy iráni területen működő lázadószervezetet támadott rakétával. A támadások mindkét ország területén halálos áldozatokat követeltek. Egy hete azonban a felek már békülékeny hangot ütöttek meg egymással, és jelezték, hogy az együttműködésben érdekeltek.

A két ország külügyminisztere a hétfői tárgyalás után közös sajtótájékoztatót tartott, amelyen Dzsiláni arról beszélt, hogy a szomszédos országok képesek viszonylag gyorsan megoldani félreértéseiket. Abban is megállapodtak, hogy a terrorizmus elleni harcban tiszteletben tartják egymás területét.

Amirabdollahián szerint a két ország jól megérti egymást, és még soha nem volt közöttük területi vita vagy háború.

A külügyminiszter azt is közölte, hogy Haszan Róháni iráni elnök hamarosan Pakisztánba látogat.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából