Moldova jövő év február 8-tól nem lesz tagja a Független Államok Közössége Parlamenti Közgyűlésének (MPA) - közölte pénteken újságírókkal az orosz felsőház elnöke a kirgiz fővárosban, Biskekben.

Valentyina Matvijenko kijelentette: ez a közgyűlésnek nem okoz kárt, de magát a köztársaságot "hatalmas veszteséggel fenyegeti".

"Miután Moldova nyilatkozatot tett az MPA-ból való kilépésről, az eljárás február 8-án lezárul, és attól kezdve Moldova hivatalosan már nem lesz tagja a FÁK Parlamentközi Közgyűlésének. A mi közgyűlésünknek nincs kára. Folytatja munkáját. Ez természetesen hatalmas veszteség magának Moldovának" - hangoztatta.

Megjegyezte: szervezetüket Független Államok Közösségének (FÁK) nevezik, Moldova pedig "már régóta nem független állam", amióta Maia Sandu az elnöki székbe került. Hozzátette, hogy Moldova külső irányítás alatt áll, és "valaki más hangján énekel".

Az orosz politikus a közelmúltban tartott moldovai helyhatósági választások eredményeire utalva hangoztatta, hogy nem mindenki osztja a jelenlegi vezetés politikáját. "Ezt bizonyítják a közelmúltban a különböző hatalmi szervekben lezajlott választások. Akárhogyan is próbálták manipulálni, eljárásokat kitalálni, kiszűrni a nemkívánatosakat, másként gondolkodókat, a szavazás eredménye szerint mégsem kapták meg a kívánt többséget. Ez azt jelenti, hogy ez a kurzus nem élvezi a polgárok többségének támogatását" - állapította meg.

Moldova május 15-én jelentette be, hogy kilép a Független Államok Közössége Parlamenti Közgyűléséből. Az indoklás szerint azért, mert a FÁK struktúrái "haszontalanok" az ország számára. Az oroszbarát ellenzék élesen bírálta a döntést.

A volt szovjet tagköztársaságot 2021 óta nyugati orientációjú kormány irányítja, a 2020-ban megválasztott Maia Sandu államfő a FÁK egyetlen csúcstalálkozóján sem vett részt.

(MTI)