Ugrás a cikkhez

Oroszország várja Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök októberi pekingi találkozóját - jelentette ki Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára, amikor kedden Moszkvában fogadta Vang Jit, a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága Politikai Hivatalának tagját, külügyminszert.

"Arra számítunk, hogy októberben alapos kétoldalú megbeszélések lesznek Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök között Pekingben, az orosz államfőnek az Egy övezet, egy út nemzetközi fórum rendezvényein való részvétele keretében" - mondta Patrusev.

Azt hangoztatta, hogy Oroszország és Kína megközelítése a modern világrend alapvető kérdéseiben és a kulcsfontosságú nemzetközi problémák ügyében megegyezik vagy közel áll egymáshoz. Hangsúlyozta az egyenlő és oszthatatlan biztonság alapelvének fontosságát.

Moszkva támogatásáról biztosította Pekinget Tajvan, Hszincsiang, Tibet és Hongkong kérdésében, amit az orosz hírügynökségek beszámolója szerint a kínai miniszter megköszönt. Patrusev azt mondta, hogy Kínát ezekben az ügyekben le akarják járatni.

Azt hangoztatta, hogy a Nyugat Oroszország és Kína ellen folytatott "kettős feltartóztatási" kampányának körülményei között különösen fontos az orosz-kínai egyeztetés és együttműködés további elmélyítése a nemzetközi színtéren.

Az orosz biztonsági tanács közleménye szerint a felek megvitatták a haditechnikai együttműködés kérdéseit is.

A tájékoztatás szerint Moszkvában orosz-kínai-mongol biztonsági egyeztetést is tartottak, amelyen Patrusev és Vang mellett részt vett Zsadambin Enhbajar, Mongólia nemzetbiztonsági tanácsának tagja.

Vangot hétfőn Szergej Lavrov orosz külügyminiszter fogadta. A kínai vendég akkor egyebek között azt hangoztatta, hogy a kétoldalú együttműködés nem irányul senki ellen, és nem zavarható meg, a két országnak azonban, vezető világhatalomként és az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként, különleges felelőssége van a globális stratégiai stabilitás és a béke előmozdításában.

"Minél hevesebbé válnak a hegemónia, a blokkok közötti konfrontáció egyoldalú lépései, annál fontosabb, hogy lépést tartsunk a korral" - hangoztatta Vang Ji.

Az orosz külügyminisztérium által kiadott tájékoztatás szerint a felek egyebek között megvitatták az ukrajnai helyzet rendezését, rámutatva hogy kilátástalanok az erre irányuló kísérletek az érdekek figyelembe vétele és Oroszország bevonása nélkül. A két tárcavezető szerint a két ország álláspontja közel áll egymáshoz az Egyesült Államok nemzetközi fellépésének megítélésében.

Arról, hogy Vlagyimir Putyin még az év vége előtt tárgyalásokat folytathat Hszi Csin-pinggel, elsőként a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov tett bejelentést a múlt héten. Az orosz és a kínai vezető legutóbb Moszkvában találkozott, idén márciusban. Hszi állami látogatást tett akkor az orosz fővárosban, ez volt az első nemzetközi útja, miután újraválasztották.

(MTI)

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából