Ugrás a cikkhez
Reklám

Katonai titkokat adhatott át Kínának, ezért őrizetbe vettek egy katonatisztet és több feltételezett tettestársát Tajvanon - közölte a tajpeji védelmi minisztérium szerdán.

A gyanú szerint az alezredest és a többi gyanúsítottat Kína beszervezte, hogy tajvani védelmi titkokat és más információkat szivárogtassanak ki.

Az incidens várhatóan tovább növeli a Kína és Tajvan közötti feszültséget.

Kína saját területének tartja a saját kormányzattal rendelkező Tajvant, és régóta rutinszerűen toboroz és szervez be nyugalmazott tajvani katonatiszteket és a hadsereg alkalmazottait, hogy pénzért vagy ajándékokért cserébe államtitkokhoz jusson hozzá.

A gyanú szerint az alezredes kémszervezetet hozott létre aktív és nyugalmazott tisztekből, valamint a tajvani hadsereg alkalmazottaiból, akik Kínának gyűjtöttek hírszerzési információkat - fogalmazott a Taipei Times című tajvani napilap cikke, amely a tajvani főügyészi hivatal meg nem nevezett ügyészeit idézte.

"A tajvani védelmi minisztérium sajnálattal veszi tudomásul és súlyosan elítéli, hogy gátlástalan emberek egy kisebb csoportja megszegte a haza védelmének kötelezettségét, és olyan bűnöket követett el, amellyekkel elárulta a tajvani népet" - áll a védelmi tárca közleményében.

A tajvani hadsereg egy nyugalmazott őrnagyát és három másik embert szintén kihallgattak az eset kapcsán, majd 20 ezer és 600 ezer tajvani dollár (220 ezer-6,6 millió forint) közötti óvadék ellenében helyezték őket szabadlábra - írja a Taipei Times.

Júliusban a tajvani hatóságok öt embert vettek őrizetbe Kínának való kémkedés gyanújával, többek között egy kínai jojóoktatót.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából