Ugrás a cikkhez
Reklám

A "radikális jobboldali, oroszbarát" Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) képviselői kivonultak, miközben Volodimir Zelenszkij "ukrán" elnök beszédet mondott az osztrák parlamentben – írja a Reuters. Az osztrák Der Standard pedig arról ír, hogy a jelenleg szintén ellenzékben lévő szociáldemokrata SPÖ képviselőinek több mint fele sem volt jelen a beszéd alatt.



Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

A Szabadságpárt képviselői azzal indokolták lépésüket, hogy Zelenszkijnek a parlamentben történő fölszólalása sérti Ausztria semlegességét.

Az FPÖ már napokkal korábban jelezte, hogy tiltakozni fog az elnök beszéde ellen. A képviselők Zelenszkij beszédének kezdete után álltak föl és hagyták el a termet. Előtte transzparenseket tettek ki asztalaikra „teret a békének”, illetve a „teret a semlegességnek” feliratokkal.

Herbert Kickl, a Szabadságpárt elnöke közleményében azt írta, pártja az egyetlen, amely komolyan veszi Ausztria „örökös semlegességét”, és kiáll a béke mellett.

Deputies of the Austrian Freedom Party (FPO) leave meeting room during Zelensky's video message.

Party leader Herbert Kickl says FPO is the only parliamentary faction that stands for Vienna's "permanent neutrality." pic.twitter.com/xzPkXPikmL

— ConstanZe 🕊 (@Constanze2022) March 30, 2023

Az FPÖ jelenleg vezet az ausztriai közvélemény-kutatásokon. A Politico különböző felméréseket összesítő grafikonja szerint a Szabadságpárt 28 százalékon áll, míg a kormány vezető erejét adó Osztrák Néppárt (ÖVP), illetve a jelenleg a parlamentben a legnagyobb ellenzéki párt, az SPÖ 23-23 százalékon áll.

A Der Standard arról írt, hogy az SPÖ 40 képviselőjéből csak 18-an voltak jelen Zelenszkij beszéde alatt. Hiányzott a pártelnök, Pamela Rendi-Wagner is, ő azonban állítólag betegsége miatt maradt távol.

Ausztria a szovjet Vörös Hadsereg 1955-ös kivonulása óta katonailag semleges állam, nem tagja a NATO-nak sem. Bár EU-tag révén csatlakozott az Oroszország elleni gazdasági szankciókhoz, fegyvereket nem szállít Ukrajnának. Az osztrák politikának hagyományosan jó a viszonya Oroszországgal, amely Ausztria legnagyobb földgázszállítója.

(Portfólió nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából