Ugrás a cikkhez
Reklám

Pakisztán kilátásba helyezte, hogy betiltja a területén a Wikipédiát, ha egy általa "istenkáromlónak" ítélt tartalmat az internetes interaktív enciklopédia nem von vissza péntekig.

A muzulmán országban, ahol az istenkáromlás rendkívül kényes kérdés, hasonló okból korábban már blokkolták a hozzáférést a Facebook és a YouTube közösségi portálokhoz.

A Pakisztáni Távközlési Hatóság (PTA) szerdán közölte: péntekig adott határidőt a Wikipédiának, hogy visszavonja a kérdéses tartalmat, amelyről közelebbit nem közölt. Addig az országban korlátozzák a hozzáférést a Wikipédiához - közölte a PTA.

A Wikipédia egyes oldalait már korábban is cenzúrázták Pakisztánban.

A szólásszabadság védelmezői régóta bírálják a különböző kormányok által bevezetett cenzúrát, valamint az internet és a médiák felett gyakorolt kormányzati ellenőrzést.

A tiltás aránytalan, alkotmányellenes és nevetséges - mondta Oszama Hildzsi internetes jogvédő, aki szerint a lépés befolyásolja az egyetemeket, az egészségügyet, a kutatókat, valamint a kiszámíthatatlanság és az önkényes cenzúra miatt csökkenti a befektetők Pakisztán iránti bizalmát.

A Facebookot 2010-ben blokkolták két hétig egy állítólagos istenkáromló tartalom miatt, a YouTube pedig 2012 és 2016 között volt elérhetetlen, miután közzétették rajta egy iszlámgyűlölő amatőr filmes felvételét, amely heves tiltakozásokat váltott ki számos országban.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából