Ugrás a cikkhez
Reklám

A Calcalist izraeli üzleti újság közzétette annak a több tucat közéleti személynek a nevét, akiket az izraeli rendőrség lehallgatott a Pegazus kémprogram segítségével. Az izraeli parlament mai ülésén több vezető politikus földrengésnek nevezte a rendőrség törvénytelen módon lefolytatott lehallgatásait. Binjámin Netanjáhu volt miniszterelnök – aki korábban a világ több vezető politikusának is ajándékozott Pegazus kémprogramot – Izrael Állam gyászos napjának nevezte a mai napot, amikor napvilágra került a rendőrség által alkalmazott törvénytelen lehallgatás ténye – írja a maariv.co.il és a news.walla.co.il.




A Calcalist izraeli üzleti napilap ma reggel közzétette azoknak a közéleti embereknek a nevét, akiknek mobiltelefonját az izraeli rendőrség az NSO izraeli cég gyártotta Pegazus kémprogrammal lehallgatta. A nyilvánosságra került több tucat lehallgatott személy között találjuk a Pénzügyminisztérium két volt főigazgatóját, az Igazságügyi Minisztérium volt főigazgatóját, Netánjá város polgármesterét, Holon város polgármesterét, a Hádásot 13 hírtévé vezérigazgatóját és Ávnér Netanjáhut, a volt miniszterelnök fiát.

A Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengés

Az izraeli parlament (kneszet) mai ülésén Ávigdor Lieberman pénzügyminiszter a kialakult vitában kijelentette: a közéleti személyek telefonbeszélgetésinek hatósági lehallgatása a politikai életben a Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengéshez hasonlítható. Náftáli Bennett miniszterelnök és Jáír Lápid külügyminiszter egyaránt vizsgálóbizottság felállítását sürgette a rendőrség törvénytelen akciója részleteinek kiderítésére. A botrányt közzétevő Calacalist újság szerint a rendőrség bírósági engedély nélkül alkalmazta a Pegazus kémprogramot több tucat közéleti személy lehallgatására.



Ávigdor Lieberman - a Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengés (fotó: Szrugim)

A rendőrség nem ilyen célokra vásárolta a Pegazust

Az izraeli rendőrség természetesen tagadja a vádat: „Igazságtalanul vádolják a rendőröket, s az igazság kiderítésére tegye a dolgát a felállítandó vizsgálóbizottság. Nyitottak vagyunk minden vizsgálatra – jelentette ki az egyik rádiónak Éli Lévi rendőrségi szóvivő. Közben Ájjelet Sákéd belügyminiszter Twitterén szinte megismételte a pénzügyminiszter fentebb idézett kijelentését: „Ha mindez igaz, ez valóságos földrengés, olyan cselekedet, amely hasonlítható a sötét rendszerek által a múlt században elkövetett módszerekhez”, olvasható a belügyminiszter twitteres bejegyzésében, amelyhez hozzáfűzi: „Éppen ezért független, külső vizsgálóbizottság szükségeltetik, mert a rendőrség nem ilyen célokra vásárolta meg ezt a kémprogramot.”



Ájjelet Sákéd belügyminiszter - sötét rendszerek alkalmazta módszer (fotó: Mákor Rison)

Bibi, a Pegazus-ajándékozó

Amúgy az izraeli fejlesztésű Pegazus kémprogram igen keresett lett a világ vezető politikusainak körében. Az élénk keresletet mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 2020 szeptemberében Muhámmád bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökös telefonon arra kérte Binjámin Netanjáhu miniszterelnököt, segítsen megújíttatni a korábban megszerzett kémprogram engedélyét. (Arról a trónörökösről van szó, akinek utasítására 2018-ban Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán egy halálbrigád meggyilkolta és földarabolta Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki újságírót – H. J.)

A szaúd-arábiai trónörökös az Izrael, illetve Báhrájn és az Egyesült Arab Emírségek közti, úgynevezett Ábrahám-egyezmények aláírása után hívta föl 2020 szeptemberében telefonon Netanjáhut, mintegy benyújtva neki a számlát a két palesztináruló arab országgal kötött békeszerződés előkészítésében vállalt szerepéért. Az Izraeli Biztonsági Minisztérium ugyanis előtte megtagadta a Szaúd-Arábiának eladott Pegazus kémprogram engedélyének megújítását. Bibi természetesen elintézte a trónörökös kérését, amiért cserébe Szaúd-Arábia akkortól megnyitotta légterét az izraeli repülőgépek előtt.



Binjámin Netanjáhu és a Pegazussal megajándékozott Muhámmád bin Szalmán (fotó: Jediot Áháronot)

Binjámin Netanjáhu - már ellenzékiként - ma a parlamentben kijelentette: „Gyászos nap ez a mai Izrael Állam számára. Itt valami olyasmi történt, amit elképzelni sem lehet: rendőrségi tényezők törvénytelen módon a világon legagresszívebb eszközöket igénybe véve kémkedtek számtalan polgári személy, újságírók, társadalmi aktivisták, városi polgármesterek, üzletemberek, politikusok és családtagjaik ellen” - jelentette ki Netanjáhu, aki miniszterelnök korában a Pegazus kémprogramot maga is szívesen odaajándékozta a világ vezető politikusainak.

H. J. – Kuruc.info

Korábban írtuk: Az izraeli rendőrség tömegesen figyelt meg embereket törvénytelenül a Pegasusszal





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából