Ugrás a cikkhez
Reklám

Ismételten felszólította pénteken a nemzetközi közösséget Michel Aun, a mintegy 1,5 millió szíriai menekültet befogadó Libanon elnöke, hogy segítsen megkönnyíteni a menekültek visszajutását Szíriába, mivel szerinte "lehetetlen, hogy továbbra is befogadják a hatalmas tömeget".

A libanoni elnök Twitteren megosztott rövid közleményében úgy vélekedett: a nemzetközi közösségnek és az ENSZ-nek azon kell dolgoznia, hogy a szíriai menekültek hazatérhessenek a településekre, amelyek immár ismét biztonságosnak számítanak.

Aun számos alkalommal szólított fel a Libanonban élő mintegy 1,5 millió szíriai menekült hazatelepítésére a "biztonságos területekre", ami - mint fogalmazott - "nagy terhet venne le Libanon válláról".

A hatmillió lakosú Libanonban a mintegy 1,5 millió szíriain kívül palesztin menekültek is élnek.

Jogvédők számos alkalommal arról számoltak be, hogy a libanoni kormány ki akarja kényszeríteni a menekültek hazatérését, például azáltal, hogy lebontja szállásaikat.

Az EU és ENSZ tavaly közölt adatai szerint 2020-ban mintegy 15 ezer menekült és 223 ezer belső menekült tért vissza otthonába Szíriában.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint a több mint 10 éve tartó szíriai polgárháború miatt több mint 5,5 millióan menekültek külföldre, miközben további 6,6 millió szíriai vált belső menekültté hazájában.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából