Ugrás a cikkhez
Reklám

Már több mint ötezer ember költözött át az utóbbi napokban a leégett leszboszi táborból a Kara Tepében kialakított új sátortáborba, és péntek reggel is több százan várakoztak a belépésre - jelentette a görög közszolgálati televízió.

A túlzsúfolt moriai tábor múlt héten égett le. A fedél nélkül maradt emberek egy új, mintegy nyolcezer férőhelyes táborba költözhetnek át.

Az újonnan érkezőkön koronavírus-tesztet végeznek el, a hatóságok tájékoztatása szerint eddig 135 teszt lett pozitív, a fertőzötteket az új táborban elkülönítik.



Szeptember 14-én így tiltakoztak az Afganisztánból egészen Leszboszig menekültek a Kara Tepe-i tábor közerlében (fotó: Petros Giannakouris / AP)

A görög hatóságok szerint a Moria tábor lakóinak egy kis csoportja gyújtotta fel a létesítményt, akiket feldühített, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt szigorú kijárási korlátozásokkal sújtották őket. Az üggyel kapcsolatban hat afgán állampolgárt, köztük két kiskorút (amit náluk gyakran nem lehet biztosra tudni... - a szerk.) vettek őrizetbe.

Humanitárius szervezetek kifogásolják, hogy az új sátortáborban az emberek nem jutnak megfelelő egészségügyi ellátáshoz, és - számos érintett migránssal együtt - azt követelik az athéni kormánytól, hogy szállítsák az embereket inkább a görög szárazföldre.

A görög hatóságok viszont a Törökországgal 2016-ban megkötött megállapodáshoz tartják magukat, amelynek értelmében a migránsoknak mindaddig a szigeteken kell várakozniuk, amíg a menekültügyi eljárásuk le nem zárul. Akinek a kérvényét elutasítják, visszaküldik Törökországba.

Csütörtök óta görög rendőrök - 70 rendőrnő közreműködésével - igyekeznek rábeszélni a fedél nélkül maradt családokat arra, hogy beköltözzenek az új táborba. A hatóságok szerint eddig sikeresnek mondható az akció. Hamarosan az átköltözés ellen vehemensen tiltakozó embereket is felkeresik, és megpróbálják rávenni őket, hogy a Kara Tepe-i táborban várakozzanak tovább. A Leszboszon tartózkodó migránsokat röpcédulákon tájékoztatják arról, hogy a szigetet kizárólag a menekültügyi eljárás lefolytatásával tudják elhagyni, ennek feltétele pedig az, hogy beköltözzenek az új sátortáborba.

(MTI)

Kapcsolódó:

- A katasztrófavédelem takarókat és hálózsákokat küldött a leszboszi gyújtogatóknak, nehogy megfázzanak szegények

- Ausztria migránsbefogadás helyett inkább sátrakat küldött Görögországba

- Újabb betolakodók hívták segítségül a tűz istenét egy görög szigeten

- Merkel a gaz antiszemitákat kárhoztatta, közben átvesznek 1500 nagyon zsidóimádó migránst Leszboszról

- Elkaptak néhány gyújtogatót Leszboszon, a többieket várja az új sátortábor

- Németország vezető politikusai nem hagynak fel a migránspátyolgatással

- Kurz nem kér a gyújtogató migránsokból

- A rendőrökre is rátámadtak az ártatlan menekültek Leszboszon

- Biztosra mentek az élősködők: harmadszor is felgyújtották a leszboszi migránstanyát





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából