Ugrás a cikkhez
Reklám

A török külügyminisztérium bekérette pénteken az Egyesült Államok ankarai nagykövetét, David Satterfieldet, miután a washingtoni szenátus előző napi határozatában népirtásként ismerte el a törökök által a múlt század elején az örmények ellen végrehajtott tömegmészárlást - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A beszámoló szerint Sedat Önal külügyminiszter-helyettes Törökország nemtetszését fejezte ki a nagykövetnek az amerikai döntés miatt.

Az ankarai külképviselet szóvivője pénteken azt közölte az Anadoluval, hogy az amerikai vezetés álláspontja nem változott az ügyben. Rámutatott: Washington véleményét Donald Trump amerikai elnök áprilisi nyilatkozata tükrözte.

A török állami hírügynökség felidézte, hogy Trump "az 1915-ös eseményekre" vonatkozóan április 24-én tett nyilatkozatában nem a népirtás szót, hanem helyette a "nagy csapás" kifejezés örmény megfelelőjét használta.

Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő csütörtök éjszaka hivatalos Twitter-fiókján elítélte és elutasította a szenátus döntését, amely szerinte egy torz történelemfelfogást kicsinyes politikai érdekek eszközéül használ fel. Hozzátette: ez az érvénytelennek tekintett döntés sem politikai, sem katonai, sem gazdasági területen nincs hatással Törökország jogos és határozott kiállására.

Később Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter írt ugyancsak a mikroblogjára. "Azok, akik a történelmet politikai célból használják, gyávák, mert nem mernek szembenézni a tényekkel" - fogalmazott.

Fuat Oktay török alelnök pénteken Twitter-fiókján arra hívta fel a figyelmet, hogy a török archívumok nyitva állnak a tudósok és a történészek előtt.

A csütörtöki washingtoni döntést a kongresszus felsőháza egyhangúlag szavazta meg.

A határozati javaslat szövege "az örmény népirtás megemlékezésére" szólított fel, és leszögezte, hogy "visszautasítandó minden kísérlet, amely az amerikai kormányt az örmény népirtás tagadásához társítja". A megszavazott határozat nem törvény, azaz nem kötelező érvényű.

Az amerikai képviselőház október végén nem egyhangúlag, de 405:11 arányban, elsöprő többséggel szavazta meg az örmény népirtás elismerését kimondó határozatot.

Ankara a mai napig nem ismeri el, hogy 1915 és 1917 között az ottomán török birodalom mintegy másfél milliónyi örményt tervszerűen és szervezetten lemészárolt.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából