Ugrás a cikkhez
Reklám

Bolívia ideiglenes államfőjévé nyilvánította magát helyi idő szerint kedden a La Paz-i szenátusban a felsőház egyik ellenzéki alelnöke, Jeanine Ánez.



Jeanine Ánez (fotó: EPA/Stringer)

Ánez az alkotmányra hivatkozva jelentette be, hogy átmenetileg az ország élére áll. Az alaptörvény alapján az elnök és az alelnök lemondása vagy megbízatásának egyéb okbóli megszűnése esetén a szenátus elnöke vagy a képviselőház elnöke látja el az államfői feladatokat, ám vasárnap mindannyian lemondtak posztjukról.

Jeanine Ánez az után jelentette be, hogy ideiglenes államfő lesz, hogy a parlament mindkét háza határozatképtelenség miatt képtelenné vált arra, hogy kijelölje a vasárnap lemondott Evo Morales ideiglenes utódát.

Az immár Mexikóban lévő Evo Morales szerint Ánez bejelentése puccsal ér fel.

„A történelem legfurfangosabb és legundorítóbb puccsa történt. Egy jobboldali puccsista szenátor a szenátus elnökévé, majd az ország ideiglenes elnökévé kiáltja ki magát törvényhozási határozatképesség nélkül, miközben cinkosai veszik körbe, és a népet elnyomó hadsereg és rendőrség irányítása alatt áll” – írta a Twitteren Evo Morales.

Washington Bolívia elhagyására szólította fel az amerikai köztisztviselők családtagjait

Az amerikai külügyi tárca Bolívia elhagyására szólította fel az amerikai tisztségviselők hozzátartozóit kedd este kiadott közleményében, melyben egyúttal világossá teszi: nem javasolja az amerikai állampolgároknak, hogy a dél-amerikai országba utazzanak.

A közlemény a bizonytalan helyzetre hivatkozva rendelte vissza az Egyesült Államokba a Bolíviában dolgozó amerikai tisztségviselők családtagjait és rokonait.

A külügyminisztérium egyúttal óvott minden amerikai állampolgárt attól, hogy Bolíviába utazzék. Közölte: a vitatott bolíviai választások utáni lázongások, tüntetések miatt az Egyesült Államoknak jelenleg korlátozottak a lehetőségei az esetlegesen bajba került amerikaiaknak nyújtandó segítségre.

Bolíviában október 20-án tartottak elnökválasztást, amely után ismét a 2006 óta hatalmon lévő Evo Morales lett az elnök. A dél-amerikai ország sok állampolgára és a washingtoni székhelyű Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) azonban kétségbe vonta a választások tisztaságát, s az AÁSZ egy sor szabálytalanságot tárt fel. Az országban elharapódzó elégedetlenség nyomán a katonaság is elpártolt Moralestől, aki vasárnap este benyújtotta lemondását, és azóta már megérkezett Mexikóba, amely politikai menedékjogot kínált neki.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából