Ugrás a cikkhez
Reklám

Öt napra elegendő élelmiszer maradt az Ocean Viking hajón a fedélzetre vett 356 migránsnak – figyelmeztettek a hajót üzemeltető SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű civil szervezetek csütörtökön.

Az Ocean Viking 13 napja vár engedélyre Málta és Olaszország között, hogy utasaival biztonságos kikötőbe hajózhasson. „Napról napra egyre rosszabbá válik a helyzet” – mondta Luca Pigozzi, a fedélzeti orvos. Rámutatott, hogy a rendes fejadagok már csak öt napra elegendők.

Az MSF szerint az Ocean Viking 31 fős személyzettel, orvosi részleggel és négy mentőcsónakkal rendelkezik. A hajón elvileg legfeljebb 200 migránsnak van hely.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter megtiltotta a civil szervezetek hajóinak a kikötést, hacsak a fedélzetükön szállított migránsok befogadására más államok nem hajlandók.

Salvatore Martello lampedusai polgármester szerint a szigeten elvileg nincs már hely az Ocean Viking fedélzetén lévő több mint 350 embernek. „Nagyon nehéz lenne őket befogadni, mivel a menekültügyi központ már zsúfolásig van” – mondta az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva.

„Természetesen nem lehet azt mondani, hogy itt a vége, senkit sem fogadunk be” – hangsúlyozta Martello.

Martello szerint az eredetileg 96 férőhelyes lampedusai befogadóközpontban több mint kétszázan vannak most. Kedden késő este köthetett ki Lampedusa szigetén az Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet (NGO) hajója, a még rajta maradt 83 migráns pedig partra szállt.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Egy olasz ügyésznek "köszönhetően" partizándalokat énekelve vonultak le a hajóról a néger megszállók

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából