Ugrás a cikkhez
Reklám

Egyenlő jogokat, szabadságot, jobb életet és egyéb álhumanista baromságokat követeltek azok az afrikai bevándorlók, akik elfoglalták a Panthéont Párizsban. Azt mondják, ők a "feketemellényes" mozgalom tagjai, akik tavasszal az egyik párizsi repteret is megrohamozták. Ott azt kiabálták, hogy Franciaország nem a franciáké - emlékeztetett az M1 Híradója.(Fotó: EPA/Christophe Petit Tesson)

Mit akarunk? Iratokat! Kinek? Mindenkinek! – ezt skandálták a tüntetők pénteken a párizsi Panthéon épülete előtt. A francia kultúra és tudomány nagyjainak nyughelyéül szolgáló műemléket több száz nyugat-afrikai néger rohanta meg. A tiltakozók azt sérelmezték, hogy a kormány nem ad automatikusan letelepedési engedélyt az illegálisan érkezett bevándorlóknak.

NASSE TERMINÉE

Les #GiletsNoirs sont libres !

On va libérer et venger tous nos camarades arrêtés et blessés

PAPIERS POUR TOUTES ET TOUS !#pantheon pic.twitter.com/doAxu0RsQW

— La Chapelle Debout ! (@chapelledebout) 2019. július 12.

"Meg akartuk mutatni, hogy dühösek vagyunk a nehézségek miatt, amiken keresztül megyünk. Mielőtt Franciaországba jöttünk, azt mondták, hogy ez a szabadság, egyenlőség és testvériség földje. De mi nem ezt találtuk itt" – panaszkodott egy mauritániai betolakodó az M1 összeállításában.

A pimasz négerek egy része bejutott a mauzóleum épületébe is, ahol egy szónok felolvasta a magát "feketemellényes" mozgalomnak nevező galeri követeléseit.

#BlackVests storm #Pantheon in #Paris#France pic.twitter.com/xgrQdFoFq2

— Ruptly (@Ruptly) 2019. július 12.

 

Vous ne rêvez pas : des centaines de clandestins revendicatifs envahissent actuellement le #Panthéon, haut lieu de la mémoire de nos grands hommes.

C’est une HONTE de voir la France se laisser piétiner sans arrêt !

Leur seul droit c’est d’être EXPULSÉS ✈️ pic.twitter.com/yIUsbQdPvE

— Stéphane Ravier (@Stephane_Ravier) 2019. július 12.

 

Malgré la présence policière renforcée, les #GiletsNoirs continuent de mettre l'ambiance au #Pantheon : "Qu'est-ce qu'on veut ? Des papiers ! Pour qui ? Pour tous !" pic.twitter.com/xYCcTLeNA9

— Thomas Clerget (@Thomas_Clerget) 2019. július 12.

 

Après la basilique des Rois de France de Saint-Denis c'est au tour du #Panthéon d'être envahi par une horde de sans-papiers irrespectueux de la France et de ses symboles. pic.twitter.com/I0WR3beTPr

— Action Française (@actionfrancaise) 2019. július 12.

 "Mi vagyunk a feketemellényesek. Ugyanolyan jogokat szeretnénk, mint a franciák. Azt akarjuk, hogy mindenki kapjon papírokat. Találkozni akarunk a miniszterelnökkel" – sorolta a férfi.

A migránsok kijelentették, hogy addig nem jönnek ki az épületből, amíg a hatóságok nem teljesítik a követeléseket, a rohamrendőrök felszólítására azonban elhagyták a Panthéont. Az utcán a migránsok össze is csaptak az egyenruhásokkal, akik 37 embert őrizetbe vettek.

Voilà ce qui vient de se passer. La police française en action. "Vous voulez partir Monsieur ?" Et ils lui tombent dessus. #GiletsNoirs #Pantheon pic.twitter.com/puMmspRWMd

— Thomas Clerget (@Thomas_Clerget) 2019. július 12.

Ugyanez a feketemellényes csoport volt az, amely májusban elfoglalta a Charles de Gaulle repülőtér egyik terminálját. A több száz tüntető az elutasított menedékkérők kitoloncolásának leállítását követelte. Az illegális migránsok eközben olyan jelszavakat skandáltak, minthogy Franciaország nem csak a franciáké, és hogy mindenkinek joga van az országban tartózkodni.

(Híradó nyomán; videók: Twitter)

Kapcsolódó: Ez nem zavarja Macront: vadak százai özönlötték el a repülőteret, azt kiabálva, hogy Franciaország nem a franciáké

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából