Ugrás a cikkhez
Reklám

Diplomáciai precedenst teremtett hétfőn Jair Bolsonaro brazil elnök: ő volt az első külföldi államfő, aki az izraeli miniszterelnök kíséretében látogatott a jeruzsálemi Siratófalhoz. Bolsonaro esőben látogatott a judaizmus szent helyéhez Benjámin Netanjahu kísértetében. Fején kipával, kezével az ódon kövekre támaszkodva, balján Netanjahuval több percig lehajtott fejjel imádkozott.



Fotó: Amos Ben Gershom/GPO

Bolsonaro ezután a hagyományoknak megfelelően egy papírt helyezett a fal résébe, amelyre a kívánságot írják. Ez a jelképes gesztus nyolc nappal a bizonytalan kimenetelű izraeli parlamenti választások előtt a leköszönő miniszterelnök melletti kampányolásnak tekinthető – jegyezte meg az AFP francia hírügynökség.



Fotó: EPA-EFE

Külföldi vezetők évtizedek óta tartózkodnak attól, hogy egy izraeli vezető mellett jelenjenek meg a Siratófalnál, hogy ne tűnjön a gesztus állásfoglalásnak a szuverenitás igen kényes kérdéseiben. Jeruzsálem jogállása az izraeli-arab konfliktus egyik legkényesebb kérdése.



Fotó: Flash90

2017-ben Donald Trump volt az első hivatalban lévő amerikai elnök, aki ellátogatott a Siratófalhoz, de őt a Siratófal rabbija, Sámuel Rabinovics kísérte, nem pedig valamelyik izraeli vezető.



Fotó: EPA-EFE

Izrael örömére több országnak megváltozott az álláspontja, amióta Donald Trump – szakítva több évtized nemzetközi konszenzusával és amerikai diplomáciájával – elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának 2017 decemberében. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter volt az első magas rangú amerikai vezető, aki március 21-én az izraeli miniszterelnök kíséretében látogatott el a Siratófalhoz. A „trópusi Trump” ragadványnéven is emlegetett Bolsonaro januári hivatalba lépése óta szinte mindenben igazodott a Trump-kormányzathoz.



Fotó: EPA-EFE

A Siratófal Kelet-Jeruzsálemben áll, a város palesztinok lakra részében, amelyet Izrael 1967-ben foglalt el és 1980-ban annektált. A Siratófal a rómaiak által Kr.u. 70-ben lerombolt második templom egykori támfalának romja. A templom a Templomhegyen állt, ahol jelenleg a Sziklatemplom és az al-Aksza mecset, az iszlám harmadik szent helye található. Izrael egész Jeruzsálemet – így a keleti részét is – „oszthatatlan” fővárosának tekinti, a palesztinok viszont Kelet-Jeruzsálemet szeretnék új, független államuk fővárosának.



Fotó: EPA-EFE

Bolsonaro, aki vasárnap érkezett Izraelbe, választási ígéretétől eltérően, amely szerint elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, mindössze egy kereskedelmi képviselet megnyitását jelentette be Jeruzsálemben. Döntését az arab országok bosszújától tartó agrárlobby miatt változtatta meg, Brazília ugyanis a világ első számú halal élelmiszer-exportőre.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Bibi brazil barátja csak kereskedelmi képviseletet nyitott Jeruzsálemben - Orbánék megelőzték





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából