Ugrás a cikkhez
Reklám

Nagykövetségének átköltöztetése helyett csupán kereskedelmi képviseletet nyitott vasárnap Brazília Jeruzsálemben a dél-amerikai ország elnöke, Jair Bolsonaro izraeli látogatása során.

Bolsonaro már pénteken jelezte, hogy országa izraeli nagykövetségének Tel-Avivból átköltöztetése helyett inkább kereskedelmi képviseletet nyitna Jeruzsálemben.

Bolsonaro – aki vasárnap érkezett Izraelbe – még idén januárban is arról beszélt, hogy – Donald Trump amerikai elnököt eltökélten követve – a brazil nagykövetséget Jeruzsálembe költöztetné. A meghátrálás legvalószínűbb oka gazdasági: a lépés felbosszantaná Brazília fontos kereskedelmi partnereit a muszlim világban, márpedig a latin-amerikai állam az iszlám étkezési előírásoknak megfelelő húsok egyik legnagyobb exportőre a világon.

Bolsonarót megérkeztekor Benjámin Netanhaju izraeli miniszterelnök fogadta a repülőtéren. Januárban is találkoztak, Bolsonaro elnökké avatásán Brazíliában. Akkor Bolsonaro azt mondta Netanjahunak, hogy a brazil nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése nem kérdéses, csupán az időpontja.

(MTI)

Kapcsolódó:

- Örül Orbán jeruzsálemi képviseletének a Mazsihisz, de finoman jelezték, hogy ezt a nagykövetség átköltöztetésének kell követnie

- "Izrael Állam és a zsidó nép lojális barátja és leghűségesebb európai támogatója" Jeruzsálembe helyezi nagykövetségét

- Lerombolt keresztény tanintézet helyén nyitották meg a magyar kereskedelmi képviseletet Jeruzsálemben





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából